Zenei monográfia Muravidékről

margójegyzet

74

Muravidéki magyar népzene címmel jelent meg kötet a budapesti Hagyományok Háza gondozásában. A hangzóanyagot is tartalmazó kiadvánnyal az intézmény a legkisebb magyar közösség zenei értékeit teszi közkinccsé.
A Hagyományok Háza értékes kiadvánnyal tiszteleg a muravidéki magyarság hagyományőrző erőfeszítései előtt. A legkisebb Kárpát-medencei magyar közösség zenei tradícióit összefoglaló, Muravidéki magyar népzene című könyv Paksa Katalin és Németh István munkája.
Jóllehet, a Muravidék– mint a XX. század elején létrehozott régió – hagyományai összefonódnak a Nyugat-Pannon térség néprajzi tájegységeivel, a göcseji, az őrségi, a hetési és más távolabbi kisrégiók népzenéje ott is gyökeret eresztett. Olyannyira meghonosodott, hogy a szomszéd népek is átvették, dallamaiból szláv nyelvű változatok is születtek.
Muravidék zenei kincseinek feltárása viszonylag későn kezdődött. Amíg Zala és Vas megyében – a magyar népzenei gyűjtés első nagy egyéniségének, Vikár Bélának köszönhetően – 1905-ben már készültek fonográffelvételek, s más kutatók is gyűjtöttek a vidéken, addig a szlovéniai magyarság körében csak az 1960-as években indult meg a feltárómunka. A titói Jugoszlávia szelleme egyébként sem kedvezett a magyar népdalok gyűjtésének.
22 településen fordultak meg gyűjtők, s 17 helyen készítettek népzenei felvételeket. Paksa Katalin és Németh István közös, 1998-as gyűjtésében többek között támaszkodhatott Horváth Károly zenetanár három évtizedes munkásságára, Kiss Lajos zombori születésű népzenekutató anyagaira, s a zeneszerző Király Ernő gyűjtéseire, aki az Újvidéki Rádió népzenei szerkesztőjeként 1962-től járta a vidéket.
A háromnyelvű Muravidéki magyar népzene kötet több mint háromszáz oldalán 210 dallamot idéz, az olvasó hangzóanyagon is tudja követni a leírtakat, és térképek, fényképek is segítik a tájegység jobb megismerését.
„E kötet, az elvégzett munkával együtt, közösségünk szempontjából fontos érték és bizonyíték – jellemzi a hiánypótló munkát Göncz László, a muravidéki magyarság emblematikus személyisége. – Az egyetemes magyar népdalkincs vonatkozásában pedig tán az egyik legkisebb, de élénken csillogó és nélkülözhetetlen mozaikkő behelyezése nemzeti értéktárunk egészébe.”
A kötet bemutatója 2018. október 12-én lesz Lendván, a Bánffy Központban. A jeles eseményen jelen lesznek a szerzők, a kiadványt dr. Kepéné dr. Bihari Mária mutatja be.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek