2021, január 19, kedd.
custom_html_banner1

Zenei élmény kétezer diáknak

Huszonnyolc leckehangverseny szerepel a 2017/2018 tanév zenei nevelés programjában, amelyet tavaly indított Csíkszereda Polgármesteri Hivatala. A program célja a megyeszékhelyen tanuló felső tagozatos diákok zenei általános műveltségének megalapozása.

A Csíki Mozi biztosít teret a zenei oktatási programnak

A zenei nevelés programnak a Nagy István Művészeti Középiskola két pedagógusa, Adorján Csaba és Kovács László a művészeti felelőse, a leckehangversenyeken a város iskoláinak 5–8. osztályos tanulói vesznek részt, a tanintézmények igényének megfelelően.
– Ebben a tanévben a város minden iskolája kapcsolódott a zenei nevelés programhoz, sőt a román anyanyelvű diákoknak is tartunk leckehangversenyt. Összesen hét általános iskola 1750 diákja vesz részt az előadásokon, amelyet úgy állítanak össze a program művészeti felelősei, hogy a hangszereket, a zenei korszakot és a zeneszerzőt is bemutatják, majd egy rövid koncertet hallgatnak végig a diákok – ismertette a leckehangverseny felépítését Kirmájer Enikő programfelelős.
A tanév első félévében Mozart-művekkel és a klasszicizmussal ismerkedtek a diákok, majd a reneszánsz és a korai barokk zenei műveivel. Az iskolák tanulói hét külön csoportban hallgatták meg a leckehangversenyt a Csíki Mozi nagytermében, általában hétfőn, a tanórákat követően. Összesen tehát tizennégy leckehangversenyt bonyolított le a Nagy István Művészeti Középiskola.
– Mivel az önkormányzat tavaly koncertzongorát vásárolt, a második félévben erre a hangszerre fókuszálunk, és ezzel ismerkednek a gyermekek. Az elméleti ismereteket követően pedig zongoraszonátákat hallgathatnak. A másik téma, amivel foglalkozni fogunk, a filmzenék lesznek, szeretnénk ezt filmvetítéssel egybekötni – tudtuk meg.
A leckehangversenyre az erdélyi komolyzene képviselőit is szeretnék meghívni a program művészeti vezetői, terveikben szerepel zongoraművész bevonása, de Filip Ignác fuvolaművésszel is találkozhattak már a diákok.

Pál Bíborka

Kapcsolódó cikkek:

14,319RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb