Zene, móka és kacagás

61

Gyermekzsivajtól voltak hangosak tegnap a csíkszeredai utcák és terek, délelőtt szervezetten látogatták a gyermeknapi rendezvényeket az óvodás- és iskoláscsoportok, a délutáni Mesehetes koncertre pedig már a szülőkkel érkeztek. A változatos programkínálat magába foglalta a népi mesterségek kipróbálását, hangszersimogatást, élménykonyhát, kutyákkal való barátkozást, sőt rendőrautóba is beülhettek és a nyomozók munkájába is bepillantást nyertek a gyerekek.

Gyermeknap alkalmából nyílt kapukkal várta a legkisebbeket a Hargita Megyei Rendőrség, ahol a gyerekek megismerkedhettek a rendőrség munkájával és felszerelésével, kipróbálhatták, hogyan vesznek ujjlenyomatot, beülhettek a rendőrség speciális járműveibe. A legnagyobb sikert a hangosbemondó és a megkülönböztető hangjelzések megszólaltatása aratta. Kérdésünkre a rendőrség szóvivője, Gheorghe Filip elmondta, azon elvükből kifolyólag, hogy mindig az állampolgárok mellett álljanak, szerveznek nyílt napokat, hiszen egy felelősségteljes állampolgár nevelésének az is része, hogy már kisgyermekkorban elkezdjenek ismerkedni például a közlekedési szabályokkal, de elsősorban az a céljuk, hogy örömet szerezzenek gyermeknapon.
Hargita Megye Tanácsa a Hargita megyei családok és gyermekek hagyományőrző napján a megye mindhárom térségében programokat szervezett. Csíkszeredában a Szabadság téren ügyességi akadálypályán, majd biciklis és rolleres vetélkedőkön mérhették össze a gyerekek tudásukat, ugyanitt lufikat is fújtak, de fényképezkedhettek raliautóval, és kutyákkal is barátkozhattak. A megyeháza oszlopcsarnokában, kellemes árnyékban próbálgathatták a különböző hangszereket, nemezelhettek, agyagozhattak, madáretetőt építhettek, horgolhattak, volt táncház is, a Hargita Népe és a Székely Konyha munkatársai pedig gyermekínyencségeket készítettek a megfáradt gyermeknapozóknak. Ezenkívül volt gyermekzumba, kreatív rajztevékenység és betűkereső tájékozódási verseny is.
Kedvelt magyar rajzfilmek zenéivel, valamint néhány híres Walt Disney-film zenéjének magyar változatával lépett színpadra délután a központi parkban Csíkszereda Polgármesteri Hivatalának köszönhetően a Mesehetes. A héttagú csíkszeredai zenekar új feldolgozásban szólaltatta meg a dalokat, dzsessz, blues, funky, rock, bossanova, reggae és egyéb stílusok ötvözésével. A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes is gyermeknapi előadással örvendeztette meg Csíkszereda diákságát.

Háromszéki Eszter

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.