Zene és tánc a tóparton

Gyilkostói Népművészeti Sokadalom

231

Tizenötödik alkalommal szervezték meg a Gyilkostói Népművészeti Sokadalmat a Gyilkos-tó partján vasárnap. A hagyománynak megfelelően a rendezvényt a Szent Kristóf-kápolna búcsúja köré szervezték.

Gyergyói és gyimesi táncosok léptek fel. Szólt a nóta Fotó: Nagy Levente

Megtartották vasárnap a gyilkostói Szent Kristóf-kápolna búcsúját. Az előző évekhez hasonlóan az ünnepi szentmisét követően megáldották az autókat, hiszen mint ismert, Szent Kristóf az utazók védőszentje. Hosszú sorban kígyóztak a járművek a kápolna előtt, aki pedig autóját nem tudta a helyszínre vinni, az jelképesen a slusszkulcsot szenteltette meg.
Közben a Gyilkos-tó partján elkezdődtek a programok, kéz­művesvásárt nyitottak meg, népzene- és néptáncgála várta az érdeklődőket a tóparton felállított színpadon. Az időjárás jól alakult, így nagyon sokan gyűltek össze az idei Népművészeti Sokadalomra.
„Addig leszünk magyarok, amíg magyarul énekelünk és magyarul táncolunk” – hangzott el a rendezvényen a neves népdal- és népzenegyűjtő Kallós Zoltán gondolata. A szervező Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ a környékbeli néptáncegyütteseket hívta meg: felléptek a gyergyóalfalvi, gyergyóújfalvi, remetei, csomafalvi néptáncosok, valamint a házigazdaként szereplő gyergyószentmiklósi Hóvirág Néptáncegyüttes. Minden fellépő együttest külön be is mutattak. De nemcsak Gyergyó vidéke volt képviselve, hiszen eljött a rendezvényre a kósteleki Vrencsán Anita és Vaszi Levente, valamint tanítványai, akik gyimesi táncokat mutattak be. Befejezésként a Kedves zenekar koncertezett.
Egész nap gyermekfoglalkozások is várták a kicsiket, néptáncot tanulhattak, de hagyományos kézműves-tevékenységeket is kipróbálhattak a gyereksátorban, és bábszínház is volt.
A tóparton ülő közönség sorai­ban nemcsak gyergyóiak voltak, hanem sok turista is.

Nagy Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.