Zavarmentes figyelmeztető sztrájk

Megelőznék a pénteki általános tiltakozást

31

Figyelmeztető sztrájkot tartottak tegnap délelőtt 9 és 11 óra között a megye valamennyi egészségügyi intézményében, a megmozduláshoz csatlakoztak a szociális ellátási rendszerben dolgozó alkalmazottak is, válaszolva a Sanitas egészségügyi szakszervezeti szövetség területi szervezeteinek felhívására. A tiltakozási akció nem akadályozta a betegek ellátását, ugyanis a sztrájkolók egyharmada – az előzetes megállapodás szerint – kötelezően felvette a munkát.

Munkabeszüntetés Csíkszeredában. Figyelmeztetés Fotó: SANITAS

Nyulas Emma, az egészségügyi szakszervezet megyei bizalmija arról tájékoztatott, hogy Hargita megyében zökkenőmentesen zajlott a sztrájk ideje alatti betegellátás, mind a kórházakban, mind pedig a gondozói központokban, ugyanakkor remélik, hogy a május 11-re, péntekre meghirdetett általános sztrájkra nem kell sort kerítsenek.
Tegnap reggel a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház földszintjén is gyülekeztek a kórházi dolgozók (asszisztensek, ápolók, takarítók, szakácsok, kapusok stb.), ahol Nyulas Emma ismertette a tiltakozás okait és menetét, majd 10 órától mindenki folytatta a munkát, miközben sanitasos karszalagot viselt 11 óráig.
Hargita megyében 2048 tagja van a Sanitasnak, és azért tarthatták meg itt is a tiltakozó akciót, mert az érintettek több mint ötven százaléka, mintegy 1600 személy írta alá a sztrájk megszervezését támogató ívet.
– Nagyon reméljük, hogy a pénteki általános sztrájkot nem kell megtartanunk, ugyanis annak megszervezése már nagyobb fennakadásokat okozna, a sürgősségi ellátáson kívül minden más tevékenységet beszüntetnénk – mondta a Sanitas megyei szervezetének bizalmija.
Amint tőle megtudtuk, az országos érdekképviselet vezetősége a mai nap folyamán találkozik Viorica Dăncilă miniszterelnökkel, Sorina Pintea egészségügyi, Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi és Eugen Teodorovici pénzügyi tárcavezetővel. A tárgyaláson a Sanitas vezetői ismertetik az egészségügyi alkalmazottak követeléseit, és várhatóan a szaktárcák képviselői is előállnak a saját javaslataikkal.
Mint ismeretes, az egészségügyi alkalmazottak – az orvosokat kivéve – azért tiltakoznak, mert elégedetlenek a 2017/153-as számú, egységes bértörvény márciustól hatályos előírásaival, igazságtalannak tartják, hogy a márciusi béremelésekkor kizárólag az orvosok és asszisztensek fizetése nőtt, ugyanakkor nehezményezik, hogy a kórházakat fenntartó városi és megyei önkormányzatok által kiutalható összbéralapból a bérpótlékra szánt összeg felső határa 30 százalék lehet.

Márk Boglárka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.