Zakariás visszalépett, Gálfi a jelölt

60

Mégis megszületett az egyezség a székelyudvarhelyi Magyar Polgári Párt és az Erdélyi Néppárt helyi szervezete között. A felsőbb vezetés jóváhagyta a szövetséget. Egy a polgármesterjelölt, közös lesz a lista és a programjukat is összefésülték. Az udvarhelyi polgármesterjelöltek száma jelenleg három.

Zakariás Zoltán és Gálfi Árpád. Szent a béke és az egyetértés
Zakariás Zoltán és Gálfi Árpád. Szent a béke és az egyetértés

Bár a választási szövetséget már múlt évben bejelentették, múlt héten még két malomban őröltek, és Zakariás Zoltán (EMNP) és Gálfi Árpád (MPP) személyében külön-külön polgármesterjelöltet harangoztak be. A helyzet változott: hétfőn a megyei választási bizottságnál hivatalosan bejegyezték a szövetséget. A meglepő fordulatot és azt, hogy ennek okán a néppárti jelölt visszalép a polgáriak javára, tegnap együtt, a Városháza udvarán tartott rendhagyó sajtótájékoztatón jelentették be a két párt képviselői.
Az RMDSZ és az MPP között országos szinten létrejött megállapodást, illetve a saját, országos szinten betöltött vezetői, alelnöki státusát is okként nevezte meg Zakariás Zoltán, aki bejelentette: visszalép a jelöltségtől Gálfi Árpád javára. Mint mondta, a visszajelzéseket elemezte, megfontolta, és azok alapján hozta meg a döntést annak érdekében, hogy a két ellenzékben levő párt között a tervezett választási szövetség megvalósulhasson és ez az összefogás Székelyudvarhely, és a két párt programjában külön-külön is megfogalmazott, de végső soron közös célt és jelszót, a változást szolgálja.
– Országos politikusként úgy gondolom, hogy szélesebb rálátással kell viszonyulni ehhez a dologhoz. Döntésemnek az alapja az, hogy szerintem a két pártnak most az összefogás, az energiák egyesítése a legfontosabb cél – indokolta visszalépését Zakariás, aki szerint erős csapat sorakozik fel az immár közös polgármesterjelölt, Gálfi mögött.
Hozzátette: továbbra is a városért és az udvarhelyiek érdekét tartva szem előtt fog tevékenykedni.
Gálfi megköszönte Zakariásnak, hogy a közösség érdekében meghozta a döntést. Úgy vélekedett, hogy együtt sikerül célt érni, az összefogás garanciája a mindkét fél által óhajtott változásnak és közösen sikerül megvalósítani a Biztonság, Rend, Fejlődés választási szlogenben megfogalmazott célt. Mint mondta: a munkára vállalkozott, és „ehhez jó munkatársakra, nem pedig hangzatos szavakra van szükség”.
Az MPP által alpolgármesteri tisztségre érdemesnek tartott Mike Levente jelölt státusa nem változott, ahogy az sem kérdés már, hogy a tanácsosi jelöltlista közös lesz-e. Az önkormányzati többség megszerzése (10 mandátum) a cél – ismételte meg az EMNP újdonsült helyi elnöke, Hajdó Csaba. Azt, hogy konkrétan kik szerepelnek a listán, ahogy korábban, most sem nevesítette. Hajdó Csaba elmondta: a két párt programját „összefésülték”, s bár még dolgoznak a véglegesítésén, olyan új elemeket tartalmaz, amelyekről úgy gondolják, középtávon megoldást jelentenek a város legfontosabb problémáira és kivitelezhetők, de főként, ha győztesei lesznek a június 5-i választásnak.
A programból három sarkalatos elemet emelt ki. A városközpont, a Bethlen utca forgalmának tehermentesítése a vasútvonal városon áthaladó szakaszának megszüntetésével és a jelenlegi vonatállomásnak a város déli részére költöztetésével; jól fizető munkahelyek teremtése egy IT ipari park létrehozásával; szociális szolgáltató és családsegítő központ létrehozása a Budvár utcában levő romatelepen.
Zakariás Zoltán visszalépésével négyről háromra csökkent a júniusi helyhatósági választáson a székelyudvarhelyi polgármesteri tisztségre pályázó jelöltek száma. Az RMDSZ színeiben Arros Orsolya indul, az MPP–EMNP közös jelöltje Gálfi Árpád, és mandátumot szerezne a független jelölt, Lukács László. Bunta Levente polgármester múlt pénteken úgy nyilatkozott: 60-70 százalékban biztos, hogy indul a választáson.

Lázár Emese

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.