Zajlik az érettségi főpróbája

A jó tanulók komolyan veszik

34

A héten zajlik országszerte a próbaérettségi. Megyénkben mintegy 4200 tizenegyedik és tizenkettedik osztályos tanuló vesz részt a megmérettetésen. A „szimulálásnak” is nevezett vizsgasorozat egyfajta technikai próba is, hogy élesben majd minden gördülékenyen történjen. A jegyeket csak kérésre írják be.

Hétfőn a román nyelv és irodalom írásbelivel rajtolt a vizsgasorozat, tegnap magyarból írtak a középiskolák felsősei. Ma a szakirányuknak megfelelő választott tantárgyból, holnap pedig a kötelezően választható tantárgyból mérik fel tudásukat. Természetesen más tételeket kapnak a tizenegyedik osztályos tanulók, mint a végzősök, de a vizsgák a nyári, „igazi” megmérettetéshez hasonlóan zajlanak, központi tételsorral, kamerákkal felszerelt tantermekben.
Megyénkben 2134 tizenegyedikes diák, továbbá 2185 nappali tagozatos végzős tanuló, és közel 150 esti tagozatos fiatal iratkozott be a vizsgasorozatra. Ennél valamivel kevesebb a ténylegesen részt vevő diákok száma, hiszen az első nap 200-nál is több hiányzást jegyeztek, igaz, ennek jelentős részét az esti tagozaton tanulók tették ki.
Görbe Péter főtanfelügyelő lapunk kérdésére elmondta, hogy zökkenőmentesen kezdődőtt el a próbaérettségi a megye középiskoláiban. Mint mondta, ez egy jó technikai gyakorlat is tulajdonképpen, hogy az iskolák is felkészülhessenek a tanév végi éles vizsgákra. A főtanfelügyelő meglátása szerint a diákok részéről vegyes a hozzáállás, a jó tanulók komolyan veszik, de ilyenkor még jócskán vannak olyanok, akik csak egy-egy lazább napként tekintenek a héten zajló eseményekre. Akárcsak a kisérettségi próbájánál, ebben az esetben is csak a tanuló írásos kérésére írják be a naplóba a dolgozatokra kapott osztályzatot.
Mint lapunk is megírta, a múlt héten zajlott a hetedik és nyolcadik osztályosok próbafelmérője. Az eredményeket március 22-ig kell összesíteni, azután minden iskolában kielemzik azokat, majd megteszik a szükséges lépéseket, hogy a tanév végén, az országos felmérésen minél jobb osztályzatok szülessenek – mondta még el Görbe Péter főtanfelügyelő.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek