kedd, december 1, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Zajlik a pulzArt 7!

Tegnap kezdődött és vasárnap estig tart Sepsiszentgyörgyön a pulzArt kortárs művészeti fesztivál. A szervezők szerint a rendezvény minden napján érdemes lesz részt venni, hiszen a programkínálat ezúttal is rendkívül igényes és változatos. A Diákok éve tematikus évben a fesztivál értelemszerűen a diákok, fiatalok kulturális igényeire koncentrált kiemelten, így olyan különlegesnek számító kortárs színházi, filmművészeti, zenei, képzőművészeti, performansz jellegű produkciók és műhelymunkák kaptak helyet a programban, amelyek számukra is érdekesek, megkapóak lehetnek.

Ma 16 órától egy nemzetközi projekt, a Play! MOBILE közösségi színház „társulata” mutatja meg magát: a résztvevők egy öt napig tartó játékos táboron keresztül felfedezett új tereket és saját közösségi történeteiket mutatják be az Őrkőn és a város utcáin. 17 órától a román irodalomé a főszerep: Lavinia Braniște fiatal szerzővel Adrian Lăcătuș brassói irodalomkritikus beszélget majd a Tein Teaházban több díjjal is elismert, Interior zero (Nulla benső) című regényéről. 18 órától a pulzArt szervezői által még júliusban meghirdetett köztéri installációs pályázat nyertesei, Bartha Beáta, Benedek Levente és Fekete Bálint mutatják be műveiket egy rövid körséta keretében a Főtéren. 19 órától másodjára is látható lesz a Coulrophobia, ezt követi pedig 21 órától a Shwechtje Mihály rendezésében filmre vitt Remélem, legközelebb sikerül meghalnod 🙂 című tinithriller vetítése a Művész Moziban. A vetítést követően, 22:40-től a rendező, Prezsmer Boglárka dramaturg, drámatanár, és Nagy Csilla filmforgalmazó nyitott beszélgetésére kerül sor. 23 órától kezdődik a PulzParty a Tein Teaházban: zenél a grúziai és svájci háttérrel rendelkező Kordz, valamint a helyi küb_beat, Beast és Lohn Jennon.

Holnap Király Kinga Júlia marosvásárhelyi író, műfordító Az újrakezdés receptjei című könyvének ételkóstolással egybekötött bemutatójára 17 órától a Park Szálloda kertjében kerül sor, a szerző beszélgetőtársa Miklóssi Szabó István sepsiszentgyörgyi író lesz. 17 órától, majd később 19:30-tól a pécsi MárkusZínház
A repülés története című nonverbális bábelőadása lesz megtekinthető a Cimborák Bábszínházban, melyben a társulat mindazon mitikus és valóságos kísérletezők, feltalálók előtt tiszteleg, akiket valaha a repülés vágya hajtott. 18 órától Kovács Kinga képzőművész – izgalmas, rendkívül aprólékos munkával megalkotott installációkat felsorakoztató – egyéni kiállítását nyitja meg Kányádi Iréne művészettörténész a Lábas Házban. 18 órától a bukaresti Replika központ (Centrul de Teatru Educațional Replika) Limite (Korlátok) című, Radu Apostol rendezésében színre vitt egyéni előadása lesz látható a Háromszék Táncstúdióban, melyben Mihaela Rădescu színésznő – egy iskolai zaklatás példájából kiindulva – a romániai oktatási rendszer hiányosságainak témakörét bontja ki. 19 órától a Tamási Áron Színház társulata ismét játssza A társadalom támaszai című Ibsen-darabot a Kamarateremben. A főszereplő, Karsten Bernick, egy part menti kisváros fontos üzletembere, aki nemcsak a települése üzleti életében meghatározó figura, hanem példás erkölcsi élete támaszául szolgál a helyi társadalomnak, legalábbis látszólag, hiszen a darab voltaképpen azt vizsgálja, a hatalom miképpen korrumpálja birtokosát. 21 órától a franciaországi Cédric Hanriot Trio lép fel a Szimplában. Az együttes játékosan tálal híres nemzetközi zenei témákat, amelyek Katy Perry pop-jából, a Nirvana rock-jából, vagy épp a Massive Attack elektronikus zenéjéből származnak. 22:30-tól a Diákok éve égisze alatt szervezett Silent Poetry című, a kortárs elektronikus zenét és költészetet egyesítő fejhallgatós bulira kerül sor a Főtéren, aztán 23:30-tól folytatódik a PulzParty a Teinben. Fellépők: Dobri, Ugly Astronaut, Smoothnoise és Grid.

Vasárnap digitális bennszülöttek, fülhallgatós-mobiltelefonos kamaszok vallanak saját világukról a Kolozsvári Állami Magyar Színház vasárnap 11, majd 15 órától látható Concord Floral című előadásában. A Szimpla kettős irodalmi és kulináris esemény színhelye lesz: 15 órától Cserna-Szabó András és Darida Benedek magyarországi írók, a Nagy macskajajkönyv – avagy süssünk-főzzünk másnaposan című kötet társszerzői készítenek kóstolásra milánói pacalt (trippa alla milanese / busecca), illetve beszélgetnek eközben főzés, írás és élet személyes vonatkozású összefüggéseiről, 17 órától pedig Cserna-Szabó András író-olvasó találkozóján a szerzővel Szonda Szabolcs, a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója beszélget. 18 órától még utoljára játsszák A repülés történetét a Kamarateremben, aztán 19-től kezdődik Grecsó Krisztián és Hrutka Róbert Libikóka című zenés pódiumestje a Háromszék Táncstúdióban: zene, irodalom és színház találkozik, új írások, közös dalok, műhelytitkok, anekdoták hangzanak majd el. A hetedik pulzArt záróeseménye méltó befejezése lesz a fesztiválnak: 21 órától a Tamási Áron Színház nagytermében a Kordz művésznéven ismert Alexandre Kordzaia fiatal zeneszerző-előadó Live with Strings című rendhagyó koncertjének lehetünk tanúi. A fellépés a komolyzene és elektronika gondosan kiegyensúlyozott találkozásától lesz különleges, hiszen a koncert bizonyos pontjain a Sepsi Kamarazenekar tíz vonósművésze csatlakozik majd be Kordz légies, funk(y) dallamokba áttűnő elektronikus hangzásaihoz. Tone Troopers & Friends afterparty 23 órától a Teinben.

Workshopok a pulzArt keretében
A fesztivál programjában a korábbi évek kiadásaihoz hasonlóan előkelő helyet foglalnak el a műhelyfoglalkozások (workshopok). A kínálat változatos, lesz bohócműhely, designtáska-készítés, betonozás, kollázskészítés valamint képzőművészeti foglalkozások.
A foglalkozásokra való jelentkezés feltéte­leit, a részvételi díjakat, valamint a részletes leírást és programot korábbi közleményünkben lehet megtalálni, a www.pulzart.ro oldalon.

Szervezők: Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, Kónya Ádám Művelődési Ház

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb