Zajlik a nyári művésztelep

Zajlik a nyári művésztelep

98

Gyergyószárhegyen a helyi alkotóközpont által szervezett művésztelepek több mint negyven esztendő alatt az ország egyik legfontosabb művészeti helyszínévé tették a gyergyói községet. A Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központnál továbbra is nagy hangsúlyt fektetnek a táborokra. Jelenleg tizenkét résztvevővel zajlik a nemzetközi nyári művésztelep.

Nem a hagyományossá vált őszi táborokat kívánják helyettesíteni a nyári művészteleppel, azonban úgy vélik, hogy a kortársművészet igényével méltó párját képezi azoknak – vallják a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központnál, mondván, rendkívül fontosnak tartják a művésztelepek megszervezését.
Az intézmény vezetői többször is rámutattak: fontos cél, hogy a kelet-közép-európai képzőművészek találkozóhelyévé tegyék Gyergyószárhegyet, hisz a nemzetközi párbeszéd felélesztése hiányt pótolna a térségben.
A kéthetes táborban hazai és magyarországi képzőművészek vesznek részt, név szerint: Biess Katalin, Horváth Krisztián, Joó György, Keller Diána, Kovács Nikolett, László Dániel, Mayer Éva és Somogyi Laura Magyarországról, illetve Bob József, Csóka Szilárd Zsolt, Fekete Zsolt, valamint a házigazdák részéről Ferencz Zoltán, a szárhegyi központ művészeti vezetője.
Utóbbi lapunk érdeklődésére kifejtette, ebben a táborban sem szabtak meg konkrét témát, mert akkor elvennék a helyszín által biztosított alkotói szabadságot a résztvevőktől. A jelen lévő művészek festők és grafikusok, van, aki a hagyományos, vászonra festett alkotásokat digitális munkával készíti. Többen közülük a helyszínen nyertek ihletet, és persze olyan képzőművész is van, aki kész ötlettel érkezett Szárhegyre.
Ferencz Zoltán rámutatott, fontosnak tartják továbbvinni az elődök által képviselt nyitottságot, emellett a szakmai párbeszéd erősítése sem utolsó szempont. A táborban készített alkotásokból tegnap este kiállítás nyílt a szárhegyi kultúrotthon Cika-termében. A tárlat augusztus 1-ig látogatható.

Kertész László

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.