Zajlik a felkészülés a Progymnál

81

Tizenegy felnőtt és hét húsz év alatti játékossal kezdte meg a 2016/2017-es idényre a felkészülést a Gyergyószentmiklósi Progym jégkorongcsapata. Két új légiós kedden írt alá a csapathoz, akik a jövő héten csatlakoznak a kerethez. Augusztus 8-án kezdi meg a csapat a jeges felkészülést, először Csíkszeredában játszanak a gyergyói hokisok felkészülési meccseket, majd egy debreceni kiszállás következik.

Nem fényes a Progym költségvetése, de elmaradásaik nincsenek Fotó: Kopacz Gyula
Nem fényes a Progym költségvetése, de elmaradásaik nincsenek Fotó: Kopacz Gyula

Tizennyolc hazai és egy idegenlégiós játékossal kezdte meg a nyári felkészülést a következő idényre a Gyergyószentmiklósi Progym jég­korongcsapata. A klub jégkorong szakosztályának szerdán tartott évi közgyűlésén viszont bejelentették, hogy Vitalij Kiricsenko és Nyerges Lajos a 2016/2017-es idényben is a piros-fehéreket erősíti, az ukrán hokisnak folyamatban van a honosítása, így megtörténhet, hogy ő már nem légiósként szerepel a szezon rajtjakor a Progymnál. Novák Vacláv is hosszú távra tervezett a gyergyói csapatnál, olyannyira, hogy a cseh játékos a szünet alatt sem utazott hosszú időre haza, sőt, a Progym nyári alapozását ő és Farkas Csaba vezette le. A közgyűlésen két új idegenlégiós érkezését is bejelentették, Pavlo Boriszenko a Steauától, Mihajl Konyajev pedig a Csíkszeredai Sportklubtól igazol a gyergyószentmiklósi csapathoz.
– Az edző kérdése még nyitott, több szakemberrel is tárgyalunk, ám még senkivel nem sikerült egyezségre jutnunk. Azonban közel állunk ahhoz, hogy orosz szakvezetője legyen a csapatnak, remélem, napok kérdése, és aláírja a szerződést – mondta Sándor-Székely Ottó lapunknak. A Progym csapatmenedzsere hozzátette, neveket nem említ addig, amíg nincs konkrét megállapodás a klub és az edző között. A Progym a következő idényre sem növeli a belépők árát, továbbra is tíz lejért lehet majd a piros-fehérek hazai meccsét a helyszínen megnézni. – Tervezünk viszont két bérletrendszert, ugyanakkor szeretnénk azt elérni, hogy akik a lelátókon vannak, ők mind fizető nézők legyenek. Az elmúlt években ugyanis nagy problémát jelentett a sok belógó, telt házas meccseken akár 150–200 olyan néző is lehetett, aki jegy nélkül jutott be a pályára – tette hozzá a csapatmenedzser.

Növelni a költségvetést
A Progym jégkorongcsapata az elmúlt évben 660 ezer lejből gazdálkodott – ezt már a szakosztályelnök mondta a szerda esti közgyűlésen. Kopacz Zoltán szerint a költségvetés közel fele – 300 ezer lej – a játékosok és edzők fizetésére, a prémiumokra és az ezek után az államnak járó illetékekre ment el. – Mérkőzések szervezésére 80, játékosfelszerelésekre 90, a hazai és nemzetközi szövetségnek fizetett illetékekre 60 ezer lejt költöttünk. Üzemanyagra 30, jégbérlésre és kiszállásokra 18-18, szállításra 20 ezer lej ment el, vitaminokat 2500 lejre vásároltunk, a plakátok és programfüzetek nyomtatására 3500, ásványvízre pedig 3000 lejt költöttünk. Az egyéb kategóriában, ide értve a protokolláris költségeket is, ötezer lej szerepel – mondta pénzügyi beszámolójában a szakosztályvezető.
Kopacz Zoltán szerint a közel 150 ezer eurós költségvetéshez képest nem volt rossz a csapat teljesítménye. – Sokáig harcban voltunk a rájátszásba jutásért olyan csapatok ellen, amelyeknek kétszer, háromszor vagy négyszer nagyobb a költségvetésük, mint a miénk. Ha viszont jobb eredményt akarunk elérni, ahhoz több pénzre lenne szüksége a csapatnak – mondta a szakosztályelnök. Hozzátette, a 2016/2017-es idényre legalább tíz százalékkal kellene növelni a csapat költségvetését.
Annak ellenére, hogy nem volt túl fényes a csapat anyagi helyzete, a játékosok naprakészen vannak a fizetésekkel. – Az elmúlt idény elején két dolgot ígértünk a játékosoknak: azt, hogy a szerződött fizetést biztosan megkapják, valamint azt, hogy a kifizetésekkel késni fogunk. Mindkét ígéretünket betartottuk – mondta nevetve Kopacz Zoltán.
A szakosztályvezető azt mondta, továbbra is számít a szurkolók támogatására. – Az elmúlt idényben Gyergyószentmiklós önkormányzata volt a legnagyobb támogatója a csapatnak, a szurkolók a belépők megvásárlásával az ötödik helyen vannak. Arra van szükségünk, hogy minél többen jöjjenek ki a meccseinkre, váltsák meg a belépőket, hiszen azzal a csapatot támogatják – mondta Kopacz Zoltán.
A klubvezetés büszke a játékosokra, hiszen többen munka mellett vállalják a szereplést. – A hokisok többsége délelőtt dolgozik, munka után jön edzeni vagy meccset játszani. Teljesítményük sokszor emberfeletti. De annak is nagyon örülök, hogy nem csupán mi, hanem több hazai és külföldi szakember is azt mondja, hogy Romániában jelenleg nekünk van a legminőségibb légiósunk Vacláv Novák személyében – mondta Kopacz Zoltán.

Kopacz Gyula

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.