Zetével Szent László nyomában

110

Tematikus, hiánypótló, az idei Szent László-emlékévhez passzoló kiadvánnyal lepi meg népes rajongótáborát a Székelyföldi Legendárium csapata. Mese és valóság az egész Kárpát-medencéből egy könyvben – februárban már lapozhatjuk.

Mesésre írt történet, de a szerzőcsapat a hitelességre, a történelmi hűségre is vigyázott

Feltérképezték, összegyűjtötték a Kárpát-medencében található, Szent László királyhoz kötődő összes mondát, a templomok falán megmaradt freskókat – aprólékos gyűjtőmunka előzte meg a Székelyföldi Legendárium legújabb „kincsének” megjelenését.

A hamarosan megjelenő, főként gyermekeknek szánt kötet érdekessége és értéke, hogy egy csokorba gyűjti mindazokat a legendákat, mondákat, tárgyi emlékeket, amelyek révén a Kárpát-medencében ma is él Szent László emlékezete. A Szent László Kárpát-medencei Legendáriuma című kötet különlegessége, hogy a szerzők térképen is útba igazítják az olvasót. A Kovács Zsigmond által megrajzolt térképen minden, a térségben levő, a szent király nevét viselő települést bejelöltek, és felrajzolták rá azokat a templomokat is, amelyekben fennmaradtak, és ha töredékesen is, de ma is láthatók a királyt vagy a hozzá kapcsolódó csodás történeteket ábrázoló freskók.
A könyvet, amint a Legendárium előző termékeit és készülő rajzfilmsorozatát is, elsősorban a gyermekeknek szánták, és a helyszíneken kalandozó főhős, Zete és az őt kalauzoló Szőrmanó kalandjait mesésre írta Muszka Sándor költő, a szerzőcsapat a hitelességre, a gyűjtemény történelmi hűségére is vigyázott. Alaposan tanulmányozták a témához kapcsolódó, fellelhető szakirodalmat, a falképekkel kapcsolatos információk ellenőrzését Jánó Mihály művészettörténész szakértelmére bízták, és nem utolsósorban nagyon sok segítséget, hasznos útmutatást kaptak Vetési László református püspöki referenstől is. A könyv szövegének összeállításával a Székelyföldi Legendárium csapatával most már évek óta együtt dolgozó Gyöngyössy János történeti grafikust bízták meg, ő készítette a hangulatos, gyermekszemnek kedves, de valósághű freskó-illusztrációkat is. A Bethlen Gábor Alap támogatásával február végén megjelenő kötetet az ötletgazda, a Székelyföldi Legendárium vezetője, Fazakas Szabolcs felkérésére és elképzelése alapján a József Attila-díjas Nagy Koppány Zsolt író szerkesztette.
A kötet egyfajta előzményének tekinthető a Vasparipával Szent László nyomában című, tavaly bemutatott, közel egyórás, a Legendárium stábja által készített dokumentumfilm, amelynek főszereplője a fentebb említett Gyönygössy János történeti grafikus. A film Nagyváradtól Székelyderzsig utaztatja és mutatja be a nézőknek az erdélyi, Szent László nevéhez fűződő településeket, templomokat és legendás helyszíneket.

Lázár Emese

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.