2020, december 2, szerda.
custom_html_banner1

Hirdetés

XXI. Csak tiszta forrásból

Idén is meghirdeti a csíkszeredai Tiszta Forrás Alapítvány az immár hagyományossá vált, népszerű csíkszéki népdalvetélkedőjét. Az idei, immár huszonegyedik verseny szabályzatát és programját a szervezők nevében Antal Rozália ismerteti.

Tiszta Forrás Alapítvány az Eszterlánc Alapítvánnyal közreműködve, a budapesti Hagyományok Háza, a Bethlen Gábor Alap, Hargita Megye Tanácsa, Csíkszereda Város Önkormányzata és a Communitas Alapítvány támogatásával csíkszéki területi népdalvetélkedőt hirdet iskolás gyermekek számára. A vetélkedő 2019. november 11-e és 30-a között zajlik. Az esemény a hazai tanügyi tárca versenykalendáriumában (CAER) is szerepel. A Csak tiszta forrásból népdalvetélkedő során elsősorban helyi anyagot kérünk a versenyzőktől. A fiatalok, korcsoporttól függően, 7–20 népdallal kell készüljenek. A verseny során elsősorban a tiszta csengő hang, a szép hangszín, a listán szereplő népdalok értéke és nem utolsósorban az előadásmód hitelessége, meggyőző ereje érvényesül majd.
Továbbá mesteri fokozatot is hirdetünk, amelynek keretén belül elsősorban az egyéni népdalrepertoár gazdagsága a válogatási szempont. A versenyzők korcsoporttól függően 50–100 népdalból álló listával kell jelentkezzenek.
Az idén is meghirdetjük a népdalcsoportok versenyét. A 6–12 tagú csoportok egy maximum 5-6 perces népdalcsokrot kell előadjanak, ennek során a fenti szempontokon kívül a csoport egységes előadásmódja is érvényesülni fog. A jelentkezési listán az összeállított csokor népdalainak kezdősorai, valamint ezen felül további 10 népdal kezdősora kell szerepeljen.
Kategóriánként a következő repertoárral kell rendelkezzenek a jelentkezők: az egyéni előadóknál az óvodások – II. osztályosok korcsoport 7 népdallal, a III–IV. osztályosok 10 népdallal, az V–VI. osztályosok 15 népdallal, a VII–VIII. osztályosok 15 népdallal és a IX–XII. osztályosok 20 népdallal; a népdalcsoportok versenyébe az I–IV. osztályos korcsoport 7 népdal és egy népdalcsokor; az V–VIII. osztályosoknál 10 népdal és a népdalcsokor; a IX–XII. osztályosoknál 10 népdal és a népdalcsokor; a mesteri fokozatért folyó versenyre az V–VI. osztályosok 50 népdallal, a VII–VIII. osztályosok 75 népdallal, a IX–XII. osztályos korcsoport pedig 100 népdallal kel jelentkezzen.
A népdaloknak legalább fele legyen helyi dal. A listáról két éneket kell előadni a versenyben: a versenyző választ egyet és a zsűri egy másikat. A csoportok az összeállított népdalcsokrot, valamint a listára felírt további dalok közül a zsűri által kiválasztott népdalt kell elénekeljék. A vetélkedő kétfordulós; a döntőben korcsoportonként az elődöntők legjobbjai vehetnek részt. A zsűri tagjai népzenével, népdallal foglalkozó szakemberek.
Az elődöntők résztvevői részvételi oklevelet, a döntő nyertesei oklevelet és más díjakat kapnak.
A vetélkedő helyszínei és tervezett időpontja:
Az elődöntőket körzetenként tartjuk a következők szerint: a Gyergyó térségéből benevezett versenyzők számára a gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Gimnáziumban november 11-én, 16 órától; az alcsíki, kászoni versenyzők számára a csíkszentmártoni Tivai Nagy Imre Szakközépiskolában november 13-án, 16 órától; a felcsíki körzet számára a csíkdánfalvi Petőfi Sándor Szakközépiskolában november 18-án, 16 órától; a gyimesi versenyzőknek a középloki Majláth Gusztáv Károly Általános Iskolában november 20-án, 15 órától; a csíkszeredai és környékbeli versenyzők számára pedig Csíkszeredában, a Gyermekek Házában (Taploca u. 20. sz.) november 22-én, 15 órától.
A vetélkedő döntőjét hagyományainkhoz híven idén is Csíkszeredában, a Márton Áron Gimnázium dísztermében tartjuk november 29-én, 15 órától, illetve november 30-án, 11 órától.
Jelentkezni az elődöntők helyszínén egy előre kitöltött jelentkezési ívvel kell, melyet a következő linkekről lehet letölteni: https://drive.google.com/a/licartnagyistvan.ro/file/d/0BzNhtSfjmRoTbExCU3R6WDlzdXc/view?usp=sharing, https://drive.google.com/file/d/
0BzNhtSfjmRoTOHNOWGV0aXliLXc/view?usp= sharing

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb