XIV. Hargitai Megyenapok

ma kezdődik

116

Tegnap ismertette az idei Hargitai Megyenapok programját a főszervező Hargita Megyei Kulturális Központ (HMKK) és Hargita Megye Tanácsa, valamint a társszervező intézmények képviselői. A rendezvénysorozat követi a római katolikus egyház kezdeményezését, és csatlakozik az Ifjúság éve szellemiségéhez, ezért az idei program főként a fiatalokhoz szól majd.

Sajtótájékoztatón mutatták be az idei programkínálatot

Ma kezdődik el a XIV. Hargitai Megyenapok programsorozat, amelyet idén az Ifjúság éve jegyében szer­veztek meg. A május 20-ig tartó eseménysor részleteiről tegnap tartott sajtótájékoztatót Ferencz Angéla, a HMKK igazgatója, Fekete Örs, Hargita Megye Tanácsa He­gyi­mentő Közszolgálatának veze­tője, Gyulai Arthur ideiglenes könyvtármenedzser és Lőrincz Ildikó, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont igazgatója.
– A megyenapok kiemelt célja az ifjúság megszólítása. Emellett arra törekedünk, hogy a pünkösd alkalmából Hargita megyébe érkező zarándokoknak olyan programot kínáljunk, amellyel megmutathatjuk értékeinket – fogalmazott Ferencz Angéla.
Elsőként Fekete Örs szólalt fel, kiemelve, hogy a hegyimentők által szervezett események plusz színt adnak a megyenapok rendezvényeihez.
– Az idei eseménybe igyekeztük a barlangi mentőinket is bevonni, emellett szeretnénk népszerűsíteni a hegyi kerékpározást is. Ez a sportág háttérbe szorult az utóbbi időben, de a búcsú kapcsán elindítjuk az első hegyi kerékpáros zarándoklatot, amely Szentegyházától Csíksomlyóig tart majd – részletezte Hargita Megye Tanácsa Hegyimentő Közszolgálatának vezetője.
Mint mondta, szokásos programjaikat is megszervezik, idén sem marad el a nyílt nap a Súgó-barlangnál, de mászónapokra és kirándulásokra is várják az érdeklődőket. Kiemelte: igyekeznek kimozdítani a gyerekeket a városokból, és a természetben nyújtani kikapcsolódási lehetőséget a családok számára.
Gyulai Arthur a Kájoni János Megyei Könyvtár programjait ismertette: május 14–16. között interaktív kiállításra várják a közönséget, ugyanis Csíkszeredába érkezik az Arany-busz, amely Arany János életét hivatott bemutatni minden korosztály számára. Emellett, május 16-án könyvbemutatón is részt vehetnek az érdeklődők: Székely Árpád Erdélyi Alpok című kiadványát ismerhetik meg.
– Május 17-én az iskolásokhoz szólunk, ugyanis bemutatjuk az Ismerjük meg nagyjainkat című könyvjelző-sorozatot, amely a Hargita megyében született híres személyeket mutatja be. Ennek az eseménynek verseny jellege is lesz, várjuk az érdeklődőket – mondta Gyulai Arthur.
Lőrincz Ildikó, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont vezetője közölte, három programot szerveznek, és egy eseménybe kapcsolódtak be társszervezőként.
– Pénteken a tájházak napja alkalmából 16 helyszínen nyílnak meg ingyenesen a tájházak. Ebből az alkalomból szervezünk egy buszos kirándulást, amely során ötven érdeklődő látogathatja meg a csíkszentmiklósi tájházat, a Borospataki Skanzent, a gyimesközéploki Csángó Hagyományőrző Házat és a gyimesbükki néprajzi gyűjteményt. Ez a program hozzájárul a megye értékeinek bemutatásához – közölte Lőrincz Ildikó, megjegyezve, hogy május 14–17. között bábszínházturnét indítanak, kilenc helyszínen láthatnak ingyenes bábelőadást a gyerekek.
Emellett, május 14-én képeslapsorozat bemutatójára várják az érdeklődőket Székelyudvarhelyen, ahol Szabó Károly mutatja be gyűjteményét. Lőrincz Ildikó arra is felhívta a figyelmet, hogy Iași-ban ma mutatják be Szekeres Attila István, Pál Antal Sándor és Mihály Sándor kötetét, amely a székely szimbólumokat népszerűsíti román nyelven.
Ferencz Angéla összegzésként elmondta, hogy a HMKK a munka koordinációs részét végzi a megyenapok szervezésében, de saját rendezvényeik is vannak, illetve társszervezőként is bekapcsolódtak számos programba.
– Várjuk az érdeklődőket a Bekecs Néptáncegyüttes Ember az embertelenségben című előadására, a Csíki kamarazenekar hangversenyére, a Csűrdöngölő Gyermek- és Ifjúsági Néptánctalálkozóra, a Role hagyományos pünkösdi koncertjére, a könyvvásárra és számos más programunkra. Kiemelném, hogy két filmet is kínálunk a KineDok fesztiválon belül május 14-én: a Holnaptól minden más lesz című dokumentumfilmet a HMKK-ban, és az Érintések a széleken című alkotást, amelyet Püsök Botond, Daczó Katalin és Berszán Árus György rendezett, s amelyet Borszékre viszünk el a nagyérdeműnek – fűzte hozzá.
A részletes programkínálat a megyenapok.ro oldalon érhető el.

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek