XIII. Kis csíki színészek találkozója

341

Az idei színjátszó találkozó Mátyás király születésének 575., trónra lépésének 560. évfordulójának jegyében zajlott. Ezért a bátor, egyéni előadók egy Mátyás királyról szóló mesét mondtak el a nagyszámú közönség előtt, a színjátszó csoportok pedig Mátyás királyról szóló történeteket vittek színpadra.
„A nyelvi hűséggel elmondott mese alkalmával nyelvi ajándékosztogatás folyik” – olvassuk Demény Piroskának a mesetanításról írt tanulmányában. Június 8-án, rendezvényünk meseajándékozói a következő kisdiákok voltak: I. díj – Albert Sarolta, III. osztály (A három lusta); II. díj – Görgicze Boglárka, előkészítő osztály (A király három kérdése); III. díj – Szász Eszter III. osztály (Mátyást megvendégelik); dicséret – Bodó Helga, II. osztály (Mátyás király kapál); Bács Ágnes, III. osztály (Mátyás király és a százesztendős öregember); Bőjte Márta II. osztály (Mátyás király és az öregember); László Boróka, II. osztály (Beatrix asszony tréfája); Miklós Andrea, III. A osztály (Az igazmondó juhász).
A színjátszó csoportok bemutatói életképeket varázsoltak elénk Mátyás király korából, krónikások idéztek a történelmi valóságról, a meseprodukciók előadói pedig tanulságos történetekkel szórakoztatták a gyerek- és felnőtt közönséget.


A III. A osztály csoportja Az okos lány című mesejátékot mutatta be, a III. B osztály csoportja pedig Az igazmondó juhász című dramatizált mesét.
Egyéni alakításért ítélt díjat a zsűri Albert Saroltának (III. A o.) az anya szerepének és Sárosi Attila-Jánosnak (III. B o.) az igazmondó juhász szerepének megformálásáért.
A II. osztályosok játékos, szórakoztató jelenetei zárták a találkozó csoportjainak sorát, így Döbrentey Ildikó: Kalaposmanó (II. A o.) és Lázár Ervin: A fájós fogú oroszlán (A Négyszögletű Kerek Erdő) (II. B o.).
Egyéni díjasok: Kedves Henrietta, II. osztály (Kalaposmanó); Dobos Balázs, II. osztály (Szörnyeteg Lajos). A zsűri különdíját Márton Mátyás (II. B o.) kapta, aki Bruckner Szigfridet alakította.
Minden csoport, mindegyik előadó értékes társasjátékot vagy könyvet kapott díjként . Oklevelet vehettek át a felkészítő pedagógusok is: Bíró Anna Veronika, Gáll Ida, Nagy Ágota és Karda Emőke tanítónők.
A színjátszás a személyiség minden komponensét fejleszti, erősíti a gyermek aktivitását, ön- és emberismeretét, tudatosítja benne a népek irodalmi, valamint kulturális értékének becsülését.
A résztvevők számát és a gyerekek hozzáállását figyelembe véve fontosnak tartjuk a program folytatását, kiterjesztését az óvodai csoportokra is a következő évben.
Nagy tisztelettel köszönjük a támogatók segítségét, gratulálunk a színjátszó gyerekeknek, tanítóiknak és jövőre is nagy szeretettel várunk minden játszani vágyó „kis színészt” Csíkszentdomokosra, a mesék színpadára.

Gáll Ida, Csíkszentdomokos

Levélbontás oldalunkon az írásokat, leveleket szerzőik előzetes hoz­zá­járulása nélkül, mondanivalójuk tiszteletben tartásával, esetenként rövidítve jelentetjük meg. Az itt megjelent vélemények nem feltétlenül azonosak a szerkesztőségével.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.