2021, január 27, szerda.
custom_html_banner1

XI. Székelyföld Napok

Szejkefürdőn három – Hargita, Kovászna és Maros – megye elöljáróinak, kulturális intézményeinek képviseletében nyitották meg a tizenegyedik Székelyföld Napokat, amely szabadtéren és az online térben zajlik az elkövetkező napokban. Az eseményről Nagyálmos Ildikó számol be.

A tegnap reggeli égszakadást követően délben a megnyitó idejére kisütött a nap Szejkefürdőn. Az ünnepélyes megnyitó az erre az alkalomra készült kisfilm levetítésével és az Udvarhely Néptáncműhely, illetve a Kedves zenekar előadásával vette kezdetét. A javarészt a média képviselőiből álló közönséget Bartalis Izabella, a Hagyományőrzési Forrásközpont vezetője üdvözölte, aki elmondta, újra itt az alkalom, hogy a három megye összefogó és kitartó munkájának eredményeként együtt ünnepeljék Székelyföldet és megmutassák sokszínűségét. 

– Közös értékeinket, amelyek változatlanok ugyan, egy kicsit más megvilágításban, más hangsúlyokban szerettük volna idén felmutatni. Olyan közös programokban gondolkodtunk, amelyek a hét történelmi székely széket külön és együtt is megmutatja, hangsúlyozza. A jelenlegi különleges helyzetre való tekintettel programjaink nagy százaléka az online térben valósulhat meg. Pozitívuma, hogy így, Székelyföld értékeit, hagyományát, kultúráját a virtuális térben ismertté tehetjük a nagyvilág számára. Kisfilmek készültek mind a három megyében, amelyek az irodalom, képzőművészet, a tehetséges fiatalok és vállalkozások bemutatása mellett a természeti és épített örökség értékeinek és szépségeinek felmutatásával és annak vonzásában a turizmus népszerűsítésére is hangsúlyt fektet. 

Székelyföldet és a róla alkotott képet kötelességünk igényesen alakítani, rávilágítva emberi erőforrásainkra, a kreatív ötletekre, az okos és innovatív generációra, aki itthon, Székelyföld különböző szegleteiben élve is megtalálja, megállja a helyét. Különösen fontos itt Szejkefürdőn, Orbán Balázs, a legnagyobb székely egykori családi birtokán állva, amelyet annak idején közcélokra hagyott ránk, az ő szellemiségét megidézni, munkásságát és értékrendjét példaként állítva magunk elé. Felbecsülhetetlen munkássága és hagyatéka minket is kötelez – fogalmazott ünnepi megnyitóbeszédében a Forrásközpont vezetője.

Borboly Csaba örömét fejezte ki, hogy másfél héttel a választások után a három megyeszékhely tekintetében ugyanazt a táncot járhatják, ugyanazt a himnuszt énekelhetik, ugyanazt a zászlót húzhatják fel. 

– Nagy kihívás előtt állunk, hisz az év folyamán épp a kulturális tevékenységek szorultak háttérbe. Együtt érzünk azokkal a művészekkel, alkotókkal, zenészekkel, akiknek tehetségükre az elmúlt hét hónapban ritkán volt szükség. Az élet nem állhat meg, becsüljük meg előadóinkat, mutassuk fel értékeinket és ezekben a napokban adjunk lehetőséget nekik, hogy érezzék: hasznos részét képezik a társadalomnak – fogalmazott Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Sokszínű Székelyföld

Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke úgy véli, ha online térben is, de meg kell teremteni a találkozás lehetőségét. A virtuális térben a Székelyföld Napok kiléphet saját területéről, és azok is csatlakozhatnak, akik valamilyen okból távol vannak szülőföldjüktől, vagy azok, akik sosem laktak itt, de szívügyük ez a térség. 

– Tizenegyedik éve, hogy az őszi szüret idején a székelyföldi megyék is értékszüretelnek, kistérségeink megismerik egymás értékeit, rácsodálkozva, hogy az önmagában egységes Székelyföld is milyen sokszínű, milyen gazdag. Egységes értékrendünk a magyar nemzeti kultúrára épül, de helyi, regionális identitásunk rajzolja ki azt az izgalmas Székelyföldet, amelyet megmutatni, fejleszteni akarunk – mondta a szomszédos megye alelnöke. 

Maros megye képviseletében Barabási Attila, a Maros Művészegyüttes igazgatója szólt az egybegyűltekhez, aki Péter Ferenc megyei elnök jókívánságait tolmácsolta. Beszédében kiemelte, hogy ezelőtt 11 évvel három megye elöljárója megálmodta ezt a rendezvényt, amely a marosvásárhelyi Maros Művészegyüttes termében rajtolt. Azóta a rendezvény megerősödött, kinőtte és láthatóvá tette magát. 

– Az elmúlt években szerettük volna belakni tereinket Marosvásárhelyen, amelyet a város vezetősége megakadályozott. Az összefogás, a két megye példamutatása arra késztetett bennünket, hogy változtassunk, és ez sikerült – mondta Barabási Attila.

Bíró Barna Botond megyei alelnök, Udvarhelyszék kulturális életének támogatója szerint rajtunk áll, hogy milyen lesz az a Székelyföld, amelyet örökségül kaptunk otthonunkként. Az a cél, hogy ezt a sokszínű csodát, amit magunkénak tudhatunk, értékben megteremtünk és felmutatunk a világnak, meg tudjuk őrizni és olyanná varázsolni, hogy a fiatalok el is higgyék, itt a legjobb fészket rakni.

A Székelyföld Napok Facebook-oldalán és honlapján figyelemmel követhetik az erre az alkalomra készült kisfilmeket, mindezek mellett online programok gazdag és színes tartamait is megtalálják az érdeklődők, ugyanakkor számos valós eseményekre is sor kerül.

Imázsfilm készült Székelyudvarhelyről

Szejkefürdőn tegnap délután mutatták be Székelyudvarhely vadonatúj imázsfilmjét. A Kováts István Fotóarchívum kezdeményezésére a Picture look produkciós iroda készítette el a városimázsfilmet, amely bemutatja, turistaként hogyan lehet értelmesen és tartalmasan eltölteni két napot Székelyudvarhelyen. Összesen 18 szolgáltató kínálatát villantja fel a rövidfilm a kultúra, gasztronómia, szórakozás és sport területéről. A városimázsfilmet a Visit Hargita honlap és mobiltelefonos applikáció promoválja majd. A délutáni program a Mini Erdély Park és az Orbán Balázs látógatóközpont megtekintésével zárult.

 

Kapcsolódó cikkek:

14,354RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb