XI. Nemzetközi Felolvasómaraton

Idén Radnóti Miklós műveiből olvasnak

55

Olvassunk újra együtt ezen a nagyszerű megmozduláson, amely 11 éve indult, és amelyen tavaly több mint 38 000-en vettek részt! Benedek Elek, Orbán Balázs, Jókai Mór, Arany János, Gárdonyi Géza, Móricz Zsigmond, Kányádi Sándor, Tamási Áron, Szabó Magda, Petőfi Sándor művei után idén 2019. február 19-én, a Radnóti Miklós (1909–1945) alkotásait szólaltatjuk meg, születésének 110., halálának 75. évfordulója alkalmából – áll a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár által közzétett felhívásban.

Idén tizenegyedik kiadásához ért a Nemzetközi Felol­va­só­ma­raton. A február 19-re tervezett, országhatárokon átívelő rendezvényen idén a tragikus hirtelenséggel távozott Radnóti Miklós műveire teszik a hangsúlyt, születésének 110., halálának 75. évfordulója alkalmából. „Radnóti Miklós számomra éppúgy szó, egyszeri, pótolhatatlan, kihagyhatatlan és persze megismételhetetlen, mint az, hogy szög, idill, kert, vagy mondjuk kenyér, vagy az a szó, hogy tömörség…” – idézi Pilinszky Jánost a csíkszeredai könyvtár közleménye.
Mint írják a szervezők: „Célunk ráirányítani a figyelmet, érdeklődést magyar irodalmunk egy-egy kiemelkedő személyiségére, életművére, azokra az emberi, erkölcsi, művészi értékekre, melyeket képvisel, és arra, hogy klasszikusokat olvasni fontos, jó.” Ugyanakkor leszögezik azt is, szeretnék, „ha a pedagógusok, diákok mellett minél többen csatlakoznának, bekapcsolódnának az olvasásba a nap folyamán (kinek ahogy ideje engedi) életkortól, foglalkozástól, nemzetiségtől stb. függetlenül”. Ezért felkérnek mindenkit, aki teheti, hogy népszerűsítse az eseményt „külföldön, belföldön élő barátok, ismerősök, rokonok körében, hogy minél több olvasni szerető személy részt vehessen ezen a határtalan megmozduláson”.

Bárhol lehet olvasni
A felhívás leszögezi, hogy az előző évekhez hasonlóan a helyszín lehet valamely iskola osztálya, díszterme, tornaterme, könyvtár, kávézó, kulturális intézmény, otthon, buszmegálló stb. a lehetőségekhez, körülményekhez mérten, vagy a Kájoni János Megyei Könyvtár előadóterme, a felolvasás központi helyszíne – ez utóbbihoz előzetes egyeztetés szükséges, telefonon.
Mint írják, a belföldi felolvasók nyomtatott könyvjelzőt kapnak (ha nem tudnak elegendő könyvjelzőt biztosítani minden résztvevő csoport számára, a bejelentkezések idejét veszik figyelembe). Külföldre elektronikus formában juttatják el a könyvjegyet.

Jelentkezés online
A jelentkezés online történik, február 18-ig. A jelentkezési űrlap elérhető a Kájoni János Megyei Könyvtár honlapján jobb oldalt, a Radnóti Miklós felolvasómara­ton – 2019 szövegre kattintva (vagy a https://goo.gl/forms/wDbpW54klUOgfPb72) link bemásolásával a Google keresőjébe). „A jelentkezőket, intézmények, iskolák esetében a kapcsolattartó személyeket, pedagógusokat arra kérjük, hogy pontosan töltsék ki az online űrlapot, ami után a Küldés gombra kattintva történik a regisztráció” – hangsúlyozzák a szervezők. Az esemény Facebook oldala: XI. Nemzetközi Felolvasómaraton: Radnóti Miklós – 2019.
Ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy „a facebookos „like” vagy „ott leszek” nem számít bejelentkezésnek”, de ezen a felületen is megosztották a regisztrációhoz szükséges elektronikus űrlapot.

Radnóti-emlékeket gyűjtenek
Végezetül felhívással fordulnak a közönséghez: „A korábbi évekhez hasonlóan várjuk a rendezvény Facebook-oldalán való részvételt: Radnóti Miklósról szóló nehezebben hozzáférhető szövegeket, fotókat, a készülődéssel kapcsolatos pillanatképeket, vagy az erre az eseményre készített saját plakátok, rajzok posztolását, majd a visszajelzéseket, rövid beszámolókat, a felolvasás élményéről, érdekességeiről pár fotó kíséretében. Ezáltal képet kapunk ennek az országhatárokat átlépő rendezvénynek a hangulatáról, méreteiről, lényegéről, melynek mi is részesei lehetünk”.
Kapcsolattartó: Török Edit, telefon: 0753–073489 – hétköznap: 8.00–15.00 óra között.

HN-összefoglaló

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek