X. Művészetek cimborái alkotótábor

139

Megismertetni a gyermekekkel Ud­var­hely­szék népi mesterségeit, mestereit, szokásait, építészetét, nevezetességeit – ez a Cimbora Egyesület fő cél­kitűzése a Művészetek cim­borái alkotótábor által. Ennek érdekében bejárjuk sorra azokat a településeket, ahol helyi nevezetességeket találunk. Idén Székelyvarság község nevezetességeivel, mestereivel ismerkedtünk.

A táborunk székhelye Székelyvarságon a Nagy Család Lak volt, ahol 21 (8 és 16 éves közötti) gyermek alkotott 5 oktató – Bán Erzsébet, Kovács Noémi, Szőcs Ildikó, Lőrincz Imre Levente és Biró Boglárka – irányításával.
Első nap Székelyudvarhelyen, a Cimbora Gyerekek Háza udvarán nyitottuk meg a táborunkat, ahol ismertettük a résztvevőkkel és a szülőkkel a tábor célját, programját, támogatóit, valamint kiosztottuk a résztvevőknek a feliratozott pólókat, amin a tábor neve, a Cimbora Egyesület mint szervező, valamint a támogatók neve és logója szerepelt. (Ezt a pólót viseltük adatgyűjtésekkor és a tábor ideje alatt is.)
A megnyitó után a szülők segítségével Székelyvarságra utaztunk, ahol Kovács Anna Berta nénihez látogattunk, aki bemutatta a szövés előkészítését a fonástól kezdve a szálak felvetésén keresztül a szövés megkezdéséig, majd a négynyüstös szövését is. A lányok közül néhányan megpróbálták a bemutatott műveleteket gyakorlatban is, vagyis a fonást és a szövést. György János bácsinál a zsindelykészítés rejtelmeibe tekinthettünk be. Itt is két bátrabb lány elkészítette élete első zsindelyét.
A szállásra érve ismertettük a részletes programot. Délután elgyalogoltunk a Csorgókő vízeséshez és a kilátóhoz, ahol megcsodálhattuk a varsági táj szépségeit. Visszaérve megalakultak a szakcsoportok és tervezéssel megkezdtük az alkotómunkánkat. Összesesen 8 szakágban dolgoztunk: népi hímzés, csipkeverés, csomózás, tojásírás, rajz, fotó, bútorfestés, kreatív alkotás növényekből.
Második nap, szerdán, folytatódott az alkotómunka a szakágakban. Csütörtökön ellátogattunk a több mint 200 éves működő vízimalomhoz, ahol Bálint Vencel bácsi sok régi szerszámot, eszközt mutatott a gyermekeknek a vízimalom működésén kívül, valamint bemutatta a teknővájást és eszközeit is. Visszatérve a szállásunkra, a háziak jóvoltából megnézhettük a kenyérsütés folyamatát a kovászolástól kezdve a dagasztáson keresztül a sütésig, és meg is ehettük az elkészült kenyeret, utána folytatódott az alkotómunka.
Utolsó nap az elkészült munkákból kiállítást rendeztünk, beszámoltunk a tábor eredményeiről, összegeztük a tábor eseményeit, kiosztottuk az emléklapokat, megköszöntük a támogatóknak a segítségét, aminek köszönhetően létrejöhetett az idei alkotótáborunk és befejezettnek nyilvánítottuk az idei tábort. A táborzárón részt vettek a gyerekek szülei is.
A táborhoz még hozzátartozott az esti éneklés, beszélgetés, játék is.
A nagyszámú és változatos alkotások (21 népi hímzés, 16 rajz, 1 csipketerítő, 4 varrottas szélének csomózása, 8 írott tojás, 2 zsindely, 1 bútorfestés, megszámlálhatatlan fotó), valamint a gyermekek megelégedettsége bizonyítja, hogy mindenki szeretettel, munkakedvvel alkotott és érdemes folytatni az ilyen vagy ehhez hasonló alkotótáborokat. Jövőre, ha támogatóink is úgy akarják, Oklánd lenne vándortáborunk következő állomása.

Bán Erzsébet elnök, Cimbora Egyesület

Az alkotótábor támogatója Hargita Megye Tanácsa, az RMDSZ és a Communitas Alapítvány volt.
Levélbontás oldalunkon az írásokat, leveleket szerzőik előzetes hoz­zá­járulása nélkül, mondanivalójuk tiszteletben tartásával, esetenként rövidítve jelentetjük meg. Az itt megjelent vélemények nem feltétlenül azonosak a szerkesztőségével.
Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek