Webináriumsorozatot kínál a SZÉK az oktatás jobbításáért

Az Online oktatás – műhelytitkok előadássorozat folytatódik, újabb négy webináriumra számíthatnak az érdeklődők a Szé­kely­udvarhelyi Egyetemi Központ (SZÉK) által működtetett VitaMAG program szervezésében. Mindegyik célja a kézzelfogható, jól alkalmazható praktikák és módszerek bemutatása.


Egy előadás már lejárt, de következik további négy – adja hírül a SZÉK. Jövő kedden, november 17-én 17–19 óra között két tapasztalt pedagógus mutat be az online oktatásban már jól bevált praktikákat, főleg pedagógusoknak és szülőknek. Hajdó Khell Noémi székelyudvarhelyi magyartanárról már lapunkban is írtunk, ő lesz az egyik előadó, társa pedig Ilyés Krisztina angoltanár – közölte Ilyés Ferenc, a SZÉK ügyvezető igazgatója.

Bevált módszerek

Mindketten otthonosan mozognak az online oktatás világában, és folyamatosan alkalmaznak néhány olyan módszert, amelyek nemcsak megkönnyítik, hanem játékosabbá, élvezhetőbbé teszik a tanulást. Többek között arra adnak majd választ a webináriumon, hogy milyen módszerekkel lehet interaktívabbá tenni az online órát, miért lesz szükség online csapatépítésre, és ezt hogyan lehet megvalósítani, miképpen lehet motiválni a gyerekeket és fiatalokat, illetve melyek azok a felületek, applikációk, amelyek lehetővé teszik a praktikus és egyszerűsített, érdekes online óratartást és számonkérést.

A következő online előadásra ismét a magyarországi tanulásmódszertan-szakértőt, Lantos Mihályt kérték fel (a sorozat nyitányaként ő már tartott egy ingyenes tanácsadó webináriumot a múlt héten, amelyet élőben mintegy ezren követtek, és azóta közel 8 ezren néztek meg). A november 24-én jelentkező Tanulásmódszertan online térben című előadáson bemutatja a Lépéselőny-módszert is, ami valójában egy tanulásmódszertani gyűjtemény, és számtalan oldalról támogatja a gyerekek hatékony és élményszerű tanulását.

Drámapeda és kerekasztal

December első napján Dobai Eszter magyarországi drámapedagógus lesz az előadó, webináriuma arról szól majd, hogy miként lehet e megváltozott körülmények között, online térben is alkalmazni a drámapedagógia személyiségfejlesztő módszereit a hatékonyabb, motiváltabb tanulás érdekében.

Az előadássorozat zárásaként december 8-án egy online kerekasztal-beszélgetésre hívja az érdeklődőket a SZÉK, melynek moderátora ugyancsak Lantos Mihály lesz, meghívott résztvevői pedig az oktatás legfontosabb szereplői: egy diák, egy tanár és egy szülő.

A webináriumokon való részvételhez előzetes regisztráció szükséges, egyenként 50 lejbe kerülnek, és érdemes igyekezni a jelentkezéssel, ugyanis a helyek száma korlátozott.

– A tapasztalatok, a tudás átadásán túl ezekkel a webináriumokkal egy fórumot szeretnénk biztosítani a számos kihívással küszködő pedagógusnak, szülőnek, ahol a jól bevált ötleteket is meg lehet osztani – összegzett a SZÉK ügyvezető igazgatója.