Waldorf-ovi indulhat jövőtől Székelyudvarhelyen

126

Több kisgyerekes szülő vágya, hogy a Küküllő-parti városban is elérhető legyen a Waldorf-típusú oktatás. A cél érdekében közösségbe tömörültek, egyesületet hoztak létre mintegy két éve, és elkezdték keresni a lehetőségeket, közben pedig előadásokon, neves szakemberek segítségével ismerkedtek az alternatív nevelési módszerrel. Most úgy látják, minden esély megvan arra, hogy jövő tanévben elinduljon egy Waldorf óvodai csoport.

02_waldorf_1

A nevelésről hasonlóan gon­dolkodó fiatal szülők­ből, párokból, egyénekből ala­kult egy 30-40 tagú közösség Szé­­kely­udvarhelyen, együtt azt szeretnék elérni, hogy az udvarhely­székieknek is legyen választási lehetőségük, és a hagyományos iskolák helyett akár Waldorf-módszerű tanintézménybe is járathassák gyerekeiket. Az egyik legismertebb alternatív pedagógia az osztrák Rudolf Steiner oktatási filozófiáján alapul, emberközpontú, a gyakorlatiasságot, a szabad alkotást, önkifejezést, a sokoldalú személyiségfejlesztést, kreativitást középpontba állító módszert jelent. Romániában több városban is működnek Waldorf óvodai csoportok, osztályok, Kolozsváron még középiskola is. Érdekessége a Waldorf-tanintézményeknek, hogy többnyire szülők kezdeményezik és szervezik meg.

Fokozatosan építkeznek
A fiatal szülők létrehoztak egy Udvarhelyi Waldorf Kezdeményezés elnevezésű Facebook-csoportot, megalapították a Kerekerdő Waldorf Egyesületet, és első körben előadásokat szerveztek, ahol a Waldorf-módszer jellemzőiről, részleteiről, a gyermeknevelésről beszéltek a vendégelőadók.
– A belső szervezői kör családi hétvégéken, kézműves-tevékenységeken is több ízben találkozott, tartottunk baba-mama foglalkozásokat is – sorolja Bodnár Róbert, a csoport egyik kezdeményezője, szülő és szervező. Mint mondta, idén nyitottabbá tennék ezeket a rendezvényeket, és minél több személyt vonnának be egy Waldorf-pedagógus által irányított foglalkozássorozatba, hogy beleláthassanak az alternatív módszer értékeibe, érdekességeibe.
– Közösen játékokat készítünk majd, együtt készülünk a gyerekekkel az ünnepekre, a Waldorfban jellegzetes játékokat játszunk, éne­keket tanulunk – részletezte Bodnár. Kiderült időközben, hogy számos pedagógus is érdeklődik a kezdeményezés iránt, és ez fontos, hiszen akkor indulhat el egy óvodai csoport, majd iskolai osztály, ha lesz erre szakképzett pedagógus. Romániában legközelebb Kolozsváron van lehetőség Waldorf-pedagógiában képesítést szerezni. Az Udvarhelyi Waldorf Kezdeményezés segít az érdeklődőknek megteremteni a kapcsolatot a képzés szervezőivel, most ősszel például tanítóknak indul tanfolyam. A múlt tanév végén több pedagógussal együtt meglátogatták a kolozsvári Waldorf-iskolát is.

Most az ovira
koncentrálnak
A fő cél természetesen az, hogy Székelyudvarhelyen is elérhető legyen a szervezett Waldorf-módszerű oktatás. Ebben az irányban sikerült most egy nagyobbat lépni.
– Úgy néz ki, hogy jövő ősszel beindulhat egy Waldorf óvodai csoport a Kipi Kopi Napközi Otthonban. Új épületbe költözik az intézmény, és az egyik felszabaduló régi épületben helyet adnának a csoportnak, nyitottak a kezdeményezésünk iránt. Az óvónőnk is megvan Berei Boróka személyében, ő Magyarországon végzi a Waldorf-pedagógusképzőt, hazai pedagógus oklevéllel már rendelkezik, és a nyáron Ausztriában dolgozott egy Waldorf-óvodában. Jövőre hazajönne – mondta Bodnár Róbert. – Az állami oktatási rendszer keretei között szeretnénk elindítani ezt a csoportot, hamarosan elkezdjük a hivatalos ügyek elintézését is (az oktatási törvény lehetőséget biztosít a Waldorf-módszer alapján működő csoportok, osztályok indítására). Magánoktatás formájában is jó lenne, viszont nem biztos, hogy Udvarhely megbírná vagy lenne annyi érdeklődő, és nem is szeretnénk egy exkluzivista óvodát vagy iskolát – tette hozzá az ügy iránt elkötelezett szervező.
A kezdeményezés iránt érdeklődő szülőktől több lendületet vár Bodnár Róbert.
– Itt a lehetőség, hogy beleszóljunk, együtt csináljunk valamit a gyerekeink érdekében. Akkor lesz itt Waldorf-óvoda és -iskola, ha lesz elég szülő, elég akarat, teszünk is érte, és minél többen látják úgy, hogy érdemes – fogalmazott. Még megígérte, hogy az érdeklődők idén is számíthatnak érdekes eseményekre, például meghívnak egy pedagógus párost, akikkel lírákat készítenek majd, a résztvevők maguk faragják, vésik, díszítik a saját hangszerüket, de lesz majd műhelymunka is Dán Judit Waldorf-pedagógus, a kolozsvári iskola egyik alapítójának vezetésével.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.