Vita a filmezésről

77

A tanácsülés nyilvános, video­felvételt azonban nem készíthet bárki az ott történtekről – ezen vitáztak hosszasan a gyergyószentmiklósi tanácsosok a legutóbbi ülésen. Az egyik tanácsos ugyanis rögzíteni akarta az eseményeket.

Nem a napirendi pontok képezték a vita tárgyát a városi önkormányzati testület januári soros ülése első részében Gyergyószentmiklóson. Bajkó László, a Szabad Emberek Pártját (POL) képviselő tanácsos saját eszközzel videofelvételt akart készíteni az ülésről, amit képviselőtársainak többsége egyáltalán nem támogatott. A testület belső rendszabályzata nem tér ki az ilyen esetekre, több tanácsos azonban felháborodásának adott hangot, attól tartottak, hogy saját célokra, esetleg elferdítve kerülhetnek a nyilvánosság elé a felvételek. Elhangzott, a sajtó képviselői meghatározott keretek között filmezhetnek, azonban Bajkó nem a sajtó képviselője, így a filmezés magáncélúnak tekinthető. A jelenlevők szavaztak és egyenként jegyzőkönyvbe vetették, hogy hozzájárulnak-e vagy sem ahhoz, hogy felvétel készüljön róluk. Két kivétellel mindenki úgy döntött, nem járul hozzá a filmezéshez. Ezt követően Bajkó nem folytatta a filmezést. Az eset előzményeihez hozzátartozik, hogy Bajkó László közösségi oldalán intézett kérdést a városlakókhoz a tanácsülések közvetítésének ügyében. Több mint nyolcvanan mondták azt, hogy jó volna, ha több ember számára elérhetővé válnának a testület ülései. Gyergyószentmiklóson egyébként a tanácsüléseket évek óta filmezik, a felvételeket bárki megtekintheti, amennyiben kéri ezt a városházán. Ugyanakkor személyesen is jelen lehet az, akit érdekel, milyen döntéseket hoznak a tanácsosok, ugyanis az ülések mindenki számára nyilvánosak.
A vitát követően a testület a fogyatékkal élők ápolóinak ügyében döntött. Idén negyven sérült személynek lehet az állam által fizetett ápolója Gyergyószentmiklóson. A bérezést korábban 90 százalékban fedezte az állam, a fennmaradó összeget az önkormányzatnak kellett biztosítani, most teljes egészében az állam fizeti az ápolókat. Elfogadták azt a tervet is, ami a szociális segélyben részesülő személyek által elvégzendő közmunkát szervezi meg. A városi tömegközlekedés kedvezményes használatáról is döntöttek: fél áron utazhatnak például a hatvan év felettiek, a fogyatékkal élők és kísérőik is, a város díszpolgárai pedig ingyenesen.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.