Vörös riasztást rendeltek el – Árvízgondok a megye több településén

122

A megye valamennyi térségében gondot okozott tegnap a gyors hóolvadás. Lapzártánkig a legsúlyosabb esetek Gyergyóvidéken következtek be, de hosszabb-rövidebb szakaszokon más térségekben is kiléptek medrükből a folyóvizek.

Szárhegyen megáradtak a patakok Fotó: Lukács Géza

Mindössze két hivatalos árvízbejelentés érkezett tegnap 18 óráig Hargita Megye Prefektusi Hivatalához, ennek ellenére a megye több pontjáról is áradásokról értesültünk.

Percenként változik a helyzet
A délelőtti órákban a csíkszeredai Tavasz utcai romatelepnél történt olyan fokú áradás, amely már a tűzoltók beavatkozását igényelte, majd délután Gyergyószárhegyen volt bevetésük a hivatásos tűzoltóknak: két, a hirtelen áradás miatt gépkocsiba ragadt személyt mentettek ki a járműből.
Alina Ciobotariu tűzoltósági szóvivő tegnap este lapunkkal közölte: Szárhegyen 30, Kilyénfalván 14, Gyergyóújfaluban pedig 40 udvar került víz alá. Csíkcsicsóban egy udvart, Lövétén pedig egy pincét lepett el a víz. A helyzet azonban percről percre változott, Gyergyóvidékről helyi lakosoktól alkalmanként már teljesen eltérő információkat kaptunk.
– Az önkéntes tűzoltók helyi szinten mindent megtesznek a lakosság védelme érdekében, mi eddig (18 óráig – szerk. megj.) csak Csíkszeredában és Szárhegyen léptünk közbe. Folyamatosan ellenőrizzük a folyóvizek vízszintjét – közölte a Kis-Homoród partjáról Alina Ciobotariu.
– 17 órakor érvénybe lépett a piros vészjelzés a Homoródok mentén, attól a perctől az érintett települések vezetői, önkéntes tűzoltói résen vannak. Eddig károkról nem érkezett bejelentés, a megyei katasztrófavédelmi bizottság tagjai jelenleg is terepen vannak és folyamatosan tájékoztatnak a fejleményekről – nyilatkozta Adrian Pănescu prefektusi szóvivő, hozzáfűzve, hogy Kovászna és Hargita megye határán a 11B jelzésű országutat mintegy 100 méteres szakaszon öntötte el az ár.

Fotó: Nagy Levente

Gondok Gyergyóban
Árvízzel küzdött tegnap délután Gyergyószárhegy lakossága. A gyergyószárhegyi polgárőrség már reggel figyelmeztette a lakókat, hogy a patakok szintjének emelkedésére lehet számítani, a magas talajvíz miatt veszélyben lehetnek a pincék. Arra kértek mindenkit, készítsék elő a szivattyúkat. A helyzet valóban rosszra fordult, Györffy Zsolt, a helyi önkéntes tűzoltó-alakulat parancsnoka a Hargita Népe kérdésére elmondta, délután közel ötven portát árasztott el a víz, és sok pincét is felvett. A polgárőrök és önkéntes tűzoltók, valamint a lakók nagy erőkkel dolgoztak, hogy a község javait megóvják, homokzsákokkal igyekeztek a víz útját állni, több helyen átvágták az utat is, hogy továbbhaladjon az ár. Györffy Zsolt közölte, arra számítanak, hogy tovább nő a víz szintje, így súlyosbodhat a helyzet a községben.
Gyergyóújfalu községet sem kímélte az ár, Tekerőpatakon és Kilyénfalván a Visszafolyó öntött ki, magasan állt a víz az udvarokon. A Maros szintje is nagyon magas volt, de még a medrében haladt a víz tegnap este Újfalu területén. Gondot okozott azonban a belvíz, udvarokon, pincékben állt a víz, több helyen szivattyúzták is. Gyergyócsomafalván szintén a belvíz okozott gondot, az időszakos vízmedrekben nőtt meg a víz szintje. Márton László-Szilárd polgármester azt mondta, folyamatosan figyelik a vízállást, és amint szükségesnek látják, kérik az önkéntes tűzoltók segítségét. Gyergyóalfaluban is hasonló helyzetről számoltak be, a község határában, a baktai részen kiöntött a Maros. Hasonlóképpen Gyergyóremetén is kilépett medréből a folyó, több pincét árasztott el a víz. Gyergyószentmiklóson a Békény nem öntött ki, viszont több utcában megteltek az árkok, az úton folyt a víz, az esővízelvezető rendszer sem győzte elnyelni a nagy mennyiségű vizet.
Maroshévízen szintén problémákról számoltak be a lakók, megnőtt a Maros szintje, néhány helyen ki is öntött, a Sport negyedben több udvart árasztott el a víz.

Fotó: Lőrincz Rebeka

Udvarhelyszéki körkép
Az Oklánd községhez tartozó Homoródújfalu Brassó megye felőli határában szántókat öntött el a Kis-Homoród, lakóházakba nem folyt be. A víz szintje az utolsó másfél órában nőtt, de még nem veszélyes – tájékoztatta a Hargita Népét Cseke Miklós polgármester, aki a terepszemléről érkezett vissza.
Farkaslaka polgármestere arról számolt be a kora esti órákban, hogy egyelőre csak a sáncokban van víz, a Nyikó a malomfalvi kőbányánál, a leszűkített mederből lépett ki az úttestre.
– Székelyudvarhelyen a patakok megduzzadtak, megnőtt a Küküllő is, de egyelőre még nem ázik a lábunk – nyugtázta elégtétellel tudósítónk.
Bögöz községben megáradtak a patakok, több hely is van, ahol kiöntött, kijött a medréből, de szerencsére még nem érkezett bejelentés eláztatott pincékről és melléképületekről, viszont rég nem látott nagyságúra duzzadtak a patakok – számoltak be helyszíni forrásaink.
A Homoródmentén több helyen is mezőgazdasági területeket öntött el a víz, illetve átfolyik az úton Homoródszentmárton, Recsenyéd, Városfalva közelében.

HN-összefoglaló

A cikk a Hargita Népe március 14-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek