Vonzóvá tennék a könyvtárat

Könyvbarátok klubja – rendszeres találkozók Fotó: Archiv

Megtartja régi programjait és sok új ötlettel is gazdagítja a Városi Könyvtár kínálatát Vincze Csilla, az intézmény új igazgatója. Az elkövetkező időszakban a több éve jól működő rendezvények mellett kapcsolatépítéssel és a különböző generációk megszólításával is foglalkozni kívánnak.

Könyvbarátok klubja – rendszeres találkozók Fotó: Archiv

Három rendezvénynek ad helyet szeptember hónapban a Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtár: elsőként, szeptember 17-én, kedden délután a Gurul a rádió közönségtalálkozóját tartják itt. A Marosvásárhelyi Rádió nemrég fogható külön frekvencián a gyergyói térségben, így most már az itt lakók is élvezhetik az egész napos műsorsugárzás előnyeit. A találkozón az ötletgazda és főszervező Kádár Zoltán mellett több román és magyar szerkesztőségbeli taggal is találkozhatnak az érdeklődők.
Ady Endre halálának 100. évfordulóján a középiskolásokat szólítják meg egy könyvtári vetélkedővel. Ennek keretében szeptember 16–22. között tölthetnek ki itt a diákok egy feladatlapot, a könyvtárban fellelhető könyvek alapján.
A pályázat a könyvtárhasználatot népszerűsíti, a diákok a könyveket lapozva sok mindent megtudhatnak Ady költészetéről és életéről – mondta Vincze Csilla, a könyvtár új vezetője. A pályázat kiértékelője szeptember 23-án lesz, a 24-i záróeseményen megzenésített versek hangzanak el, a diákok pedig átvehetik a könyvjutalmakat.
A hónap végén a magyar népmese napját ünneplik: rajzpályázatra várjak az 1–4 osztályos gyermekeket, egy-egy mese vagy monda jeleneteinek megrajzolásával. Szeptember 30-án, a magyar népmese napján egész napos meseolvasásra, -hallgatásra várják a kicsiket a gyermekkönyvtárba.
A meglévő rendezvények és könyvtári események mellett rengeteg tervem van, és a meglévő aktív csapat reményt ad arra, hogy az elképzeléseimet meg tudjam valósítani – mondta el Vincze Csilla.
Szeretném, hogyha minden korosztályt be tudnánk csalogatni a könyvtárba, szeretnénk megszólítani a mozgássérülteket, és teret, helyszínt adni civil szervezeteknek ötleteik megvalósítására. Szeretném, hogyha az intézmény nagy és szép udvarát is kihasználnánk tavasztól őszig – tette hozzá az intézményvezető.
A könyvtárba november hónapban közel 270 ezer forint értékben érkeznek új könyvek egy pályázatnak köszönhetően, amelyek a gyermek-, illetve a felnőttrészleget is gazdagítják majd.
Ugyanakkor továbbra is zajlik a Lapozd újra! elnevezésű papírgyűjtési akció a városi könyvtár és az Ifitéka szervezésében: a leadott papírhulladék árából új könyveket vásárolnak, ezáltal is bővítve a kínálatot.

Boncina-Székely Szidónia