Vonzóbbá tették Hargita megyét

46

Sikeresen működik a Hargita Megye Tanácsa által indított, a térség kulturális és természeti örökségének digitalizálását célul kitűző Interreg Europe elnevezésű uniós program. Tegnap az eddigi, Hargita megyét, valamint Romániát érintő munkát ismertették a projekt résztvevői.

Magyari-Sáska Zsolt, a hegyvidéki túrautak digitális térképi adatbázisról beszélt

ACD-ETA (Collaborative Digi­tization of Natural and Cultural Heritage) elnevezésű projekt tagjai az indulás óta másodszor találkoztak a csíkszeredai megyeházán. Zonda Erika projektmenedzser ismertette a nemzetközi program partner­országainak megvalósításait. A hallgatóság megtudhatta, hogy Bul­gária örökségének mindössze öt százalékát digitalizálták eddig. Észtország, Spanyolország és Szlovénia viszont már a másik végletet képviselik, ezekben az országokban több millió régi fényképet, több ezer könyvet leltároztak már, illetve feltérképezték természeti kincseiket.
Fekete Örs, a Hargita Megyei Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálat vezetője a biztonságos hegyi turizmus megteremtéséért címmel tartott előadást, amelyben a projekt megvalósításain túl, a hegyimentők által 2010 óta végzett munkáról is beszámolt. Mint mondta, Hargita megye területének hozzávetőleg 60 százaléka hegyvidék, amelyben két nemzeti park és több mint 30 rezervátum található. A hegyimentő közszolgálat munkatársai 1700 km turistaösvényt, 500 km hegyi-kerékpárutat és több száz sziklamászó útvonalat tettek rendbe. Fekete Örs szerint ez nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Hargita megye az utóbbi években a bakancsos turizmus fellegvárává vált.
Magyari-Sáska Zsolt, a Babeş–
Bolyai Tud­omány­egyetem adjunk­tusa a hegyvidéki túrautak digitális térképi adatbázisának kialakításáról számolt be, őt Tamás Réka, a Pogány-havas Kistérségi Társulás projektmenedzsere követte, aki Románia legszebb fáinak felkutatásáról, a kapott információk online elérhetővé tételéről beszélt. Demeter László és Domokos Péter a Csíki-havasok Natura2000 Gondnokság képviseletében ismertették a természeti örökségünk digitalizálását, munkájuk során főleg a védett és érdekesnek tartott fajok tulajdonságait regisztrálták.

Márk Boglárka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.