Vonzások jegyében

Megnyílt a Kakasülő Galéria idei tárlata

524

Vasárnap az időjárás is kegyes volt Atyhában, nem verte meg az eső azt a kétszáznál is több érdeklődőt, aki a Vinczeffy László portáján szervezett kiállítás megnyitóján kívánt részt venni. A Művészek Atyhai Társasága, amelynek jelenleg hét tagja van, ez alkalommal a Vonzások hívószó körül gondolkodva várta a munkákat. A kiállításra Berze Imre, Bocskay Vince, Căbuz Andrea, Gergely Zoltán, Jakobovits Márta, Kuti Botond, Kuti Dénes, Lakatos László, Péter Eszter, Sánta Csaba, Szabó Anna Mária, Szabó Réka, Vargha Mihály és a házigazda adott munkákat. A mostani kiállítást és az alkotókat idén Lőrincz Ildikó művészettörténész, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont igazgatója méltatta. Tegyük hozzá, hogy nagy beleéléssel, sok szeretettel, kiváló szakértelemmel. „Amikor már elfogynak a szavaim mindeme nagyszerűség láttán, marad a reménység, hogy lélekben rokonná válhatok az alkotókkal” – olvassuk a megnyitóbeszédben. Nem szavak kellenek, hanem készség, nyitottság az élmény befogadására – valljuk mi is. A kiállított képek megvásárolhatók, hiszen az a cél, hogy folytassák ezt a szép sorozatot, hogy jövőben sor kerüljön a hatodikra is.

Vinczeffy László köszönti vendégeit. Intézményesülés Fotó: Simó Márton

– Azt szeretném, hogy a tizediken, a tizenötödiken is itt álljunk, legalább ennyien – mondta a Mun­kácsy-díjas házigazda, aki hagyományteremtő munkásságáért, Atyha falu és Korond község hírnevének öregbítéséért ez alkalommal átvehette a díszpolgári kitüntetést Ravasz Ferenc alpolgármestertől.
Katona Mihály, Korond polgármestere egyéb elfoglaltsága miatt nem lehetett ugyan jelen, de üdvözletét küldte a jeles és érdemes alkotónak.
Immár biztos, hogy Atyha felkerült a képzőművészet térképére. Az öt év alatt pár híján három ezer látogató járt a galériában, akik között, bizony, igen távolról érkezetteket is számon tart a tulajdonos, Új-Zélandról, Kanadából, az Amerikai Egyesült Államokból és Európa majd’ minden országából jöttek érdeklődők. Az idei katalógus rövid számvetés is egyben, közli mind az öt tárlat résztvevőjének nevét, megemlékszik három elhunyt barátról – Kusztos Endréről, Páll Lajosról és Siklódy Zsoltról – és magyar, román, illetve angol nyelven mutatja be az aktuális anyagot és a szerzőket is. A Kakasülő Galéria Vonzások című kiállítása július 31-ig tekinthető meg Atyhában, a 101-es házszám alatt található Vinczeffy-portán.

Simó Márton

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.