2020, december 2, szerda.
custom_html_banner1

Hirdetés

Volt már jobb év is

Főként az ügyintézési folyamatok okoztak nehézségeket tavaly Csíkszentmihályon és Csíkszépvízen. Megvalósítások terén nem születtek kiemelkedő eredmények, az előkészítéseket illetően azonban igen: egyebek mellett középületeket újítanak fel, utakat javítanak és aszfaltoznak idén.

Lassan felkerestük 2016-os évértékelő sorozatunk felcsíki település­einek mind­egyikét, az utolsó előtti epizódban Csík­szent­mihály­ra és Csík­szépvízre látogattunk el.

Csíkszentmihály: minden faluban várható valami jelentős
Csíkszentmihályon Izsák-Székely Lóránt polgár­mester szerint az árvíz­károk javítása mellett anyagi és „feladatbeli” adósságok törlesztése jelenti az elmúlt év legfontosabb eredményeit.
– Az áradások kárt tettek a felújított kultúrotthon és az új napközi alagsorában, valamint egyes útszakaszokon is. A javításukkal még nagyobb bajokat sikerült megelőznünk. Nagyon sok anyagi törlesztenivalónk is volt, olyan munkákat és elmaradásokat fizetünk ki, mint például az általános területrendezési terv elkészítésének tavalyi összege, pályázatok önrésze és az ezekben érintett utak, területek telekkönyvezése. Egyedül a Pogányhavas Kistérségi Társulás tagdíját nem tudtuk befizetni – nyilatkozta lapunknak Izsák-Székely Lóránt. – Ugyancsak fontos előrelépésnek tartom, hogy sikerült mindkét közbirtokosságunkkal tárgyalóasztalhoz ülnünk a birtoklevelek kibocsátása kérdésében.

Izsák-Székely Lóránt – Szentmihály

A vacsárcsi közbirtokosság bő 600 hektárnyi erdejének és legelőjének mintegy felére még nincs birtoklevél, a szentmihályi közbirtokosság 2000 hektárjára pedig egyáltalán nincs. Az ügy főként APIA-s kifizetések miatt érzékeny.
Három 2016-os negatívumként Izsák-Székely Lóránt a kultúrotthon alagsorának „használhatatlanságát”, a kétessé vált bogáti aszfaltozás-projektet, valamint a csatornázási munka stagnálását nevezte meg. A kultúrotthon alagsorát tűzvédelmi hiányosságok miatt nem tudják használni, és az akadály elhárítása 100 ezer lejes átalakítást feltételez.
– Két rendez­vény­termet, mos­dót és öltözőt nem használhatunk az engedély hiánya miatt – mondta a polgármester. Csíkszentmihályon közel 4 km községi út és két híd szerepel a Bogát Önkormányzati Fejlesztési Társulás megfeneklett projektjében, míg a szennyvízhálózat építése majdnem befejeződött, de a kivitelező ellen csődeljárás indult. A munkát finanszírozó Környezetvédelmi Alappal márciusban lejár a szerződés, és addig szinte lehetetlen új kivitelezőt találni, így elég kilátástalannak tűnik a helyzet.
– Idén szeretnénk végre elkezdeni a lóvészi kultúrotthon építését, Vacsárcsiban tűzoltószertárt kell építenünk, Ajnádon az utak állapotán javítunk, a községközpontban pedig a Biális-kúria felújításával kell haladnunk. A község valamennyi falujában a közvilágítás korszerűsítését is célul tűztük ki – közölte a polgármester.

„Papírpanaszok” Csíkszépvízen
Bizonytalan, rendetlen évnek minősítette 2016-ot Ferencz Tibor, Csíkszépvíz polgármestere, ettől függetlenül voltak előremutató fejlemények náluk is.
– A legfontosabb eredmény 2016-ból két pályázat megnyerése. Az egyikben 1 millió eurót nyertünk arra, hogy a Szépvízről Göröcsfalva felé vezető 6-os számú, illetve a Csíkszentmiklósról Borzsova központjába vezető 53-as számú községi utunkat aszfalttal borítsuk. A közel 6 kilométer hosszúságú két szakaszon járda, virágágyás, esővíz-elvezető árok is lesz mindkét oldalon. A két út nemcsak lakott területen belül halad, így részben a mezőgazdasági tevékenységeket is szolgálják – nyilatkozta Ferencz Tibor. – A másik pályázat 65 ezer eurós támogatásából a borzsovai kultúrotthont korszerűsítjük: bővítjük a felszereltségét, székekkel, hang- és fénytechnikai elemekkel, függönyrendszerrel látjuk el, továbbá a férfikórusnak ruhát és zongorát, a hagyományőrzőknek pedig népviseletet vásárolunk belőle.

Ferencz Tibor – Szépvíz

A polgármester a Dájbukát-házban létesülő Székely Határőr Emlékközpontot is kiemelte: az épület felújítása még folyamatban van, de a „tartalmi” oldal feltöltése is elindult.
A községközpont iskolájának felújítása is az elmúlt esztendő fontos hozadéka Ferencz Tibor szerint. Mint mondta: az éveken át tartó belső, majd külső felújítás a végéhez ért, jelentős munka már nincs hátra.
– Tavaly sok mindenben hátráltatott bennünket a bürokrácia. A szépvízi kultúrközpont felújítása nagyon elhúzódott, az engedélyeztetés, terveztetés lassan ment, a buzăui kivitelezőnek a májusi határidőre lehetetlen végeznie. A tűzoltószertár felújítása is meghiúsult az engedélyeztetés lassúsága miatt. Továbbá lelassult a telekkönyvezés üteme, nekem úgy tűnik, nem is az a cél, hogy ez rendeződjön – vázolta az elöljáró, rámutatva, hogy az általa kiemelt három negatívum mindegyike a bürokráciához köthető.
Idén Ferencz Tibor szerint az útépítés élvez elsőbbséget a községben – nemcsak az említett két szakasz aszfaltozása, hanem ezek mellett a mezei utak karbantartása is –, ugyanakkor a Székely Határőr Emlékközpontot illetően is nagyot kell haladniuk. Megjegyezte: az 500 ezer eurós beruházás elindításához több helyről kaptak támogató ígéretet, Magyarországról például szakmai támogatást remélhetnek. A községvezető a telekkönyvezések folyamatától is nagyobb lendületet vár idén.

Kovács Hont Imre

Kapcsolódó cikkek:

14,239RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb