Volt, amiből többet, volt, amiből kevesebbet

61

Szeptember vége felé még egyes piaci elemzők azt jósolták, hogy a Volkswagen dízelbotrányát az európai autópiac (de nemcsak) majd október folyamán érezheti meg. Olyan vélemények is megfogalmazódtak, miszerint jelentős visszaesésre számíthat a német márka. Voltak olyanok is viszont, akik óvatosabban fogalmaztak, azt állítva, hogy a Volkswagen márka népszerűsége ugyan csökkenhet, de ez nemigen fog kiütközni az eladásszám alakulásában. Most már ismeretesek a számadatok: tegnap az Európai Autógyártók Egyesülete (ACEA) nyilvánosságra hozta a tízhavi, valamint az októberi eladási statisztikai adatokat.

Érkezik az új Ford Ecosport, Romániában is megvásárolható lesz
Érkezik az új Ford Ecosport, Romániában is megvásárolható lesz

Kezdenénk azzal, hogy továbbra is kedvező tendenciát mutatnak a számadatok, azaz töretlennek bizonyult októberben is a növekedési tendencia. Uniós szinten 8,2 százalékkal több új személygépkocsit jegyeztek be a forgalomba, mint a megelőző esztendő első tíz hónapjában, októberben pedig 2,9 százalékkal többet, mint 2014 októberében. Néhány kivételtől eltekintve Európa-szerte növekedett az eladásszám. Csehországban 19,7 százalékkal, Olaszországban 14,7 százalékkal, Portugáliában 27,5 százalékkal, Spanyolországban 20,5 százalékkal, Írországban pedig majdhogynem 30 százalékkal. Visszaesést alig egy-két ország jegyzett, de jelentéktelent, ezek között említhető Belgium, Észtország és Hollandia. Októberben viszont egyes országokban kedvezőtlen fordulat következett be, esetenként jelentős arányú. Így például Görögországban a múlt hónapban 17,6 százalékkal kevesebb új személygépkocsit értékesítettek, mint 2014 azonos hónapjában. De ez talán nem véletlen, ismerve a görögországi fejleményeket… Ugyanakkor visszaesés következett be Luxemburg, Szlovákia és az Egyesült Királyság esetében is. Országunk a növekedési arány tekintetében továbbra is a középmezőnyben foglalt helyet, tíz hónap viszonylatában a tegnap nyilvánosságra hozott statisztika szerint 9,3 százalékos piacbővüléssel állunk szemben, a múlt hónapban pedig 3 százalékkal több új személygépkocsit jegyeztettek be a forgalomba, mint 2014 októberében.

Márkastatisztika
Kíváncsian tanulmányoztuk azt a táblázatot, amely a különböző márkák eladásszámának a számadatait tartalmazza. Tulajdonképpen arra kerestünk választ, hogy beigazolódtak-e a Volkswagen esetleges piacvesztésével kapcsolatos feltételezések. Nos, a válasz nem lehet egyértelmű, mert ha a Volkswagen csoport különböző márkáit vizsgáljuk, akkor nem beszélhetünk egyértelműen negatív vagy pozitív előjelű tendenciáról. A VW-csoport szintjén tíz hónap viszonylatában 6,5 százalékos piacbővülésről lehet beszélni, ám októberben a megelőző esztendő azonos hónapjához viszonyítva bekövetkezett egy visszaesés, nevezetesen 0,8 százalékos. Továbbá: tíz hónap viszonylatában a csoport mindegyik márkája esetében piacbővülésről lehet beszélni, októberben viszont nemigen. Nem, mert a VW esetében 0,4 százalékos, a Skoda esetében 2,9 százalékos, a Seat esetében pedig 11,2 százalékos piaczsugorodás következett be, de 3,5 százalékos bővülés az Audi esetében és 13,3 százalékos a Porsche esetében. A nyugat-európai piac (a 15 nyugat-európai uniós tagállam, plusz Izland, Norvégia és Svájc) esetében érdekes módon a visszaesési arány nagyobb volt, a cégcsoport szintjén 2,1 százalékos, a VW márka esetében 1,5, a Skoda esetében 6,9 és a Seat esetében 12,8 százalékos. Ez mindenképp érdekes jelenség, és arra a következtetésre lehet jutni, hogy a nyugat-európai országokban október folyamán a vásárlók „óvatosabban” viszonyultak a VW-csoport márkáihoz. Meg kell azonban jegyeznünk, hogy nem csupán a szóban forgó cégcsoport esetében következett be egy viszonylag kedvezőtlen fordulat októberben. Nem, mert például a Dacia márkájú személygépkocsiból is 3,8 százalékkal kevesebbet jegyeztettek be Európában, mint a megelőző esztendő azonos hónapjában (az igaz viszont, hogy tíz hónap viszonylatában a piacbővülés 3,2 százalékos volt). Opelből pedig 2 százalékkal, Nissanból pedig 4,1 százalékkal, Toyotából 4,2 százalékkal, Alfa Romeóból 8,9 százalékkal, Citroenből 6,2 százalékkal stb.

Érkezik az új Ford
Az már közismert, hogy a craiovai autógyár már jó ideje arra kényszerült, hogy visszafogja a Ford B-Max termelését a beszűkült értékesítési lehetőségek okán. Ez viszont nem vonatkozik az ott gyártott EcoBoost motorokra. Nem, mert azok a Ford számos modellébe belekerülnek, olyanokéba, amelyek világszerte vásárlói érdeklődésnek örvendenek. Rövidesen a hazai autópiacon is megjelenik egy ilyen modell, nevezetesen a Ford Ecosport. A Ford Románia vezérigazgatója, Valerio Brenciaglia nemrégiben jelentette be, hogy ebből a városi terepjáró kategóriába tartozó modellből még az idén legalább 130-at szeretnének a hazai piacon eladni. Az első Ford Ecosport járművek már megérkeztek az országba, azokat tesztelték is, s egyes showroomokban már ki is állították. Értékesítésük előreláthatólag még e hónapban megkezdődik. A vezérigazgató szerint a hazai piacon is komoly érdeklődésre tarthat számot ez a modell, és meglátása szerint a jövő esztendőben akár 800 Ford Ecosport is gazdára találhat Romániában. Ez több mint 15 millió lejes árbevételt jelentene, számolva azzal, hogy ennek a modellnek az átlagára 19 000 euró körül lesz. Az új Ecosport 1,5 literes, benzines és dízel üzemelésű motorral is rendelkezik, de ugyanakkor van olyan variánsa is, amelybe a Craiován gyártott egyliteres EcoBoost motort építették be, annak két változatába a 125 lóerős és a 140 lóerős. Az ebbe a „súlycsoportba” tartozó modellek iránt Európa-szerte megnövekedett az érdeklődés, esetenként 50 százalékos piacbővülést is jegyezve. Ez annak is tulajdonítható, hogy új modellek jelentek meg a piacon, köztük a Mazda CX3, a Fiat 500X, a Jeep Renegade, a Suzuki Vitara stb. jelenleg a piacvezető a Renault Capture, azt követi az Opel Mokka, a Peugeot 2008 és Dacia Duster. Hazai viszonylatban is ezek lesznek a versenytársai, piaci szakértők szerint a Renault Capture és az Opel Mokka között helyezkedik el az Ecosport, de közelebb áll ez utóbbihoz.
A Ford szóban forgó modelljének meglehet a jelentősége a craiovai autógyár távlati tekintetében is: egyes értesülések szerint annak ráncfelvarrásos változatát 2017-ben dobják a piacra, és megtörténhet, hogy annak már összeszerelésére Craiován fog sor kerülni. A kiszivárgott információk szerint erre vonatkozóan a döntés még nem született meg, de valószínűsíthető, hogy december folyamán eldöntik az Ecosport majdani sorsát. Amúgy ezt a modellt jelenleg Indiában szerelik össze, s amennyiben 2017-ben megindulna a craiovai összeszerelés, akkor abból évente 150 000 kerülhetne le a szerelővonalakról. Ez már egy ígéretes szám a jelenlegi 50 000 gépkocsi/évvel szemben…

Hecser Zoltán

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek