Vízvezetékcsere a Virág negyedben

Ott kezdik a munkát, ahol a legsürgősebb

39

Több utcában már javában zajlik a vízvezetékek cseréje Gyer­gyószentmiklóson, jövő héten pedig a Virág negyedben is elkezdik a munkát. Ott kezdenek dolgozni, ahol a legtöbb problémát tapasztaltak az elmúlt időszakban, a városvezetés fel van készülve arra, hogy adódhatnak váratlan helyzetek a kivitelezés során.

Utcákban kezdték, lakónegyedekben folytatják a vízvezetékek cseréjét                                   Fotó: Lázár Hajnal

Az ivóvízhálózat felújítása és bővítése tavaly ősszel kezdődött el Gyergyó­szent­miklóson. Eddig több utcában dolgozott a kivitelező, jövő héten pedig a Virág negyedben is elkezdik a munkát, helyi cégeket is bevontak. Nagy Zoltán polgármester elmondta, közel harminc kilométernyi vízvezetéket cserélnek a városban, néhány napon belül elkezdődik a lakónegyedek 40-50 éves hálózatainak cseréje, melyek igen sok problémát okoztak az elmúlt időszakban. A tömbházlakók gyakran tapasztaltak nyomásproblémákat az elavult rendszer miatt, s nagy vízveszteségek is vannak. Ott kezdik a munkát, ahol a legtöbb gondot észlelték, azaz a Virág negyed északi részén, a 41-es, 42-es tömbházak környékén. A szóban forgó lakónegyedben 2205 méter új vezetéket fektetnek le, s ahogy egy-egy szakasszal végeznek, az átkötéseket is elvégzik, hogy a lakásokba az új rendszeren jusson el az ivóvíz. Amint a Virág negyedben végeznek, a többi lakónegyed is sorra kerül.
A városvezető megjegyezte, számítanak rá, hogy kellemetlenségekkel jár majd a nagyszabású munka, nemcsak a felásott útszakaszok, nehézkes közlekedés miatt, hanem azért is, mert adódhatnak meghibásodások a régi rendszeren, ami hátráltathatja a kivitelezést. Hozzátette, a korábbi munkálatok során is többször tapasztaltak ilyesmit, de ahhoz, hogy a probléma végérvényesen megoldódjon, mindenképpen el kell kezdeni a munkát. Nagy elmondta azt is, kérték a kivitelezőt, hogy a lehetőségek függvényében minél gyorsabban haladjanak, hiszen nagyon sok lakost érint az ügy, pontos határidőket azonban nem tudnak közölni.
A lépcsőházakon belül a lakosok tulajdonának számítanak a vezetékek, így rájuk hárul azok cseréje. A városvezető szerint jó volna ezeket is újakra cserélni, hiszen ez esetben is több tíz éves hálózatról van szó, és a rendszer akkor működhetne optimálisan, ha a földben található vezetékek mellett ezek is megújulnának most.
Gyergyószentmiklós önkormányzata egyébként több mint tízmillió lejes kormánytámogatást nyert a vízhálózat felújítására és bővítésére, a támogatási szerződést 2018 februárjában írták alá. A beruházás több mint ötven utcát és három lakónegyedet érint.

HN-információ

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.