Vizsgáznak a nyolcadikosok

Csak ma derül ki, hogy hol javítják a dolgozatokat

84

Ma kezdődik az általános iskolák végzőseinek országos értékelő vizsgája, első nap román nyelv és irodalomból mérik fel a diákok tudását. Megyénkben 96 vizsgaközpont működik, a nyolcadikosok többnyire saját iskolájukban írják meg a dolgozatokat. A javítás viszont más megyében zajlik.

Feszült hétnek néznek elébe. Kezdődik a felmérés Fotó: Archív / László F. Csaba

A tanintézmények erre a célra kialakított, bekamerázott tantermeiben, szigorú biztonsági körülmények között ma reggel 9 órakor rajtol a nyolcadikosok záróvizsgája, az abszolválónak is mondott országos értékelés. Megyénkben közel 3000 tanuló iratkozott be a megmérettetésre.
Borbély Botond tanfelügyelő, a megyei vizsgabizottság alelnöke elmondta, hogy a tanulók mobiltelefont nem vihetnek be, csakis az írószerrel a kezükben léphetnek be a termekbe. A mai nap a román nyelv és irodalom vizsgáé, holnap pihenhetnek a tanulók, csütörtökön lesz a matematikapróba, végül pénteken az anyanyelv. Az írásbeli feladatok teljesítésére két óra áll rendelkezésre. A dolgozatokat minden iskolából Csíkszeredába szállítják, ahol a megadott módon összesítik, csomagolják, majd – akárcsak az előző években – fokozott biztonsági feltételek között szállítják el valamelyik más megyébe javításra – tudtuk meg a tanfelügyelőtől.
– Két, erre a feladatra kinevezett tanfelügyelő, egy, a minisztérium által kinevezett megfigyelő „kíséri” a dolgozatokat. Azt, hogy hová, csak valamikor ma kora délután tudjuk meg az országos vizsgabizottságtól. A rendőrség is figyeli a delegáció útját – részletezte Borbély Botond. Természetesen megyénkben is működik javítóközpont, ahol a máshonnan ideküldött dolgozatokat javítják ki.
Az első eredményeket június 25-én délig kifüggesztik az iskoláknál, aznap, 14–20 óra között lehet fellebbezni elégedetlenség esetén. A végleges eredményeket június 29-én hozzák nyilvánosságra. A középiskolákba való jelentkezéshez az országos értékelő vizsga átlaga 80 százalékban számít. Az ún. felvételi általános kiszámításánál az 5–8. osztály átlagát is figyelembe veszik.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek