szombat, november 28, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Vitatható és örvendetes változások

Nagy újdonsággal kezdődik az új tanév: az a nyolcadikos, aki nem éri el az év végi vizsgán az ötöst, csakis szakiskolában tanulhat tovább. Megyénkben 3000 fölött van az érintett tanulók száma, nagyjából ugyanennyi kis előkészítős vág neki ma az iskolai életnek.

3300 új diáknak csengettek be. Új kihívások Fotó: László F. Csaba / Archív

Összességében jó körülmények között kezdi a tanévet megyénk, kisebb problémák még megoldásra várnak, de ma reggel mindenütt elkezdődhet az oktatás – tájékoztatott Demeter Levente főtanfelügyelő.

Nincs könyv a hetedikeseknek
Növekedett az előkészítő osztályosok száma: míg tavaly 3085 gyermek kezdte el az iskolát, idén 3300-nak csengetnek be. Minden évfolyamon nagyjából ennyi a diákok száma megyeszinten. Szakiskolába 800-an iratkoztak, bár 1025 helyet hirdettek meg, a szakközépiskolákban, gimnáziumokban ma összesen 2116 tanuló kezdi el tanulmányait.
A megye oktatási hálózatában lévő épületek 98 százaléka rendelkezik közegészségügyi engedéllyel – közölte a főtanfelügyelő. Ez konkrétan azt jelenti, hogy a 675 épületből 15 nem kapta meg a jóváhagyást, az engedély nélküli ingatlanok majdnem 100 százalékban vidéken találhatók. A tűzvédelmi engedélyek terén az iskola- és óvodaépületek 92 százaléka van rendben, 52 ingatlan esetében ennek megszerzése még hátravan.
Jóval 90 százalék felett van a szakképzett tanárokkal való lefedettség is, a főtanfelügyelő szerint ez viszonylag jónak mondható. Még pénteken is zajlott a tanárok elosztása az üres helyekre, remélhetőleg ez az arány mára még jobbnak mondható.
Demeter Levente szerint a tankönyvek szempontjából is jól állnak a tanintézmények, kivéve a hetedik osztályt. Ez az évfolyam új kerettanterv szerint tanul, a tankönyvek hiánya, illetve késése minden évben problémát jelentett ennek a generációnak (ők azok, akik ötödiktől kezdődőden tanulnak az új program szerint – szerk. megj.). A tankönyvek rendelése még csak most kezdődik.

Vakációk
A ma kezdődő 2019–2020-as tanév 35 hétből áll, az első félév 15, míg a második 20 hetes lesz. Változás az elmúlt évekhez képest az, hogy meg­szű­nik a feb­ru­á­ri sze­mesz­ter­kö­zi va­ká­ció, a má­so­dik fél­év a há­rom­he­tes téli va­ká­ció után, ja­nu­ár­ban kez­dő­dik.
Az első félév december 20-án ér véget, január 12-ig lehet kipihenni a fáradalmakat. Ezt megelőzően a kicsik, vagyis az elemi osztályosok kapnak lélegzetvételnyi szünetet október 26. és november 3. között, de ez a felsőbb osztályosoknak nem jár.
A má­so­dik fél­év 2020. ja­nu­ár 13-án kezdődik és jú­ni­us 11-én ér véget, a tavaszi vakáció pedig április 4–21. között lesz. A tanügyminisztérium rendelkezése szerint az Iskola másként hetet ez év októbere és a jövő esztendő májusa között szervezhetik meg az iskolák.

További változások
Az új tanév egyik legnagyobb újdonsága az, hogy jövőben csak azok a nyolcadikot végzett diákok jelentkezhetnek szakközépiskolába, akik az országos értékelő vizsgán megszerezték az 5-ös általánost. Akiknek ez nem sikerült, csakis szakiskolában tanulhatnak tovább. Az erről szóló rendelkezés szeptember 5-én jelent meg a Hivatalos Közlönyben. A nyolcadikosok számára a képességvizsgának, abszolválónak is nevezett év végi megmérettetést május 13–15-e között tartják, iratkozni július 2-án lehet, a számítógépes elosztásra pedig július 10-én kerül sor. Az érettségi vizsga írásbeli szakasza várhatóan június 22-én kezdődik.
Különösen jó hír az ún. hivatási oktatásban résztvevőknek (zene-, képzőművészet, sportosztályok), hogy a Magyar Szülők Szövetségének kezdeményezésére jóval kevesebb órájuk lesz ebben a tanévben. Mint lapunk is megírta, a civil csoportosulás még tavasszal kérte az Oktatási Minisztériumtól, hogy a hivatási iskolákban tanuló diákok heti óraszámát csökkentsék le, mivel az a 2016-ban bevezetett keretóraszám nyomán a kisebbségi oktatásban tanulók esetében heti 40-42 órára nőtt. Országos szinten módosították a keretóraszámot, így mától a módosított, csökkentett óraszámmal indul minden hivatási iskolában az oktatás, magyar tagozaton heti legtöbb 37 órával a 7–8. osztályos diákoknak, mindezt úgy, hogy a szakórák és az alaptantárgyak óraszáma nem változott – adta hírül a Magyar Szülők Szövetsége. A rendelet a napokban jelent meg a Hivatalos Közlönyben.

Asztalos Ágnes

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb