Visszavásárolnák a régi épületet

Túljelentkezés a székelyudvarhelyi bölcsődében

352

Kifüggesztették az egyetlen városi bölcsődébe felvételt nyert gyerekek névsorát. A 46 megüresedett helyre 76 igénylést adtak le, ami azt mutatja, hogy egyre nagyobb igény van a szolgáltatásra. Támogatásból megvásárolnák azt a Villanytelep utcai épületet, ahol korábban bölcsőde működött – ezzel válaszolnának a későbbiekben a fokozott érdeklődésre.

Népszerű a bölcsőde. Több helyre van szükség Fotó: Asztalos Ágnes

Június 26-án nyitották meg a beiratkozást, és július 3-ig adhatták le a szülők a kéréseket, hogy gyerekük felvételt nyerjen a polgármesteri hivatal által fenntartott, a Tábor lakótelepi Csillagvár Napközi Otthonnal egyazon épületben működő bölcsődébe. Az igénylések elbírálását tegnap fejezték be, mára már nyilvánosságra hozták az eredményeket az intézménynél, a névsor a városháza honlapjára is felkerül – közölte Lukács Kinga igazgató.
A bölcsődébe csak és kizárólag Székelyudvarhelyen élő családok gyerekeit veszik fel, az ideiglenes lakcímmel rendelkező szülőknek nyilatkozattal kell bizonyítaniuk, hogy életvitelszerűen a városban, a megadott címen élnek. Legalább ennyire fontos, hogy ne legyen felhalmozott köztartozásuk, ugyanakkor kizáró jellegű tényező, ha hiányzik a gyermek orvosi bizonyítványa, járványtani igazolást és az oltási naplót is bekérték. Lukács Kinga elmondta, hogy az elbírálásnál jelentős pontszámot ér, ha mindkét szülőnek érvényes munkaviszonya van, és fontos szempont az is, hogyha az édesanya már visszament dolgozni, vagy az elkövetkező hónapokban készül erre. Megtudtuk azt is, hogy nem veszik figyelembe azoknak a szülőknek a kérését, akik visszautasítják a beiratkozási iratcsomóhoz szükséges dokumentumok bármelyikének a leadását.
Az intézmény igazgatója elárulta, hogy 30-as túljelentkezéssel számolnak és mindenik igénylő Székelyudvarhelyen él. A bölcsődébe általában 1 éves kortól veszik fel a kicsiket, de – mint kiderült – nem is jellemző, hogy ennél kisebb gyerekeket szeretnének beíratni az intézménybe. Maximális kihasználtsággal működnek évközben, a két, nagyobb gyerekekből álló csoport 20-20-as létszámmal fut, két csoportot indítanak a kisebbeknek, ezekbe 15-15 gyerek jár.
Az intézmény jól felszerelt, sőt, az idén a szabadtéri foglalkozások lehetőségeit is sikerült változatosabbá tenni új udvari játékelemek vásárlásával. Reggelente már 5.30 órakor fogadják a gyerekeket, akik 17 óráig maradhatnak az intézményben. A bölcsőde minden év augusztusában bezár.
Az évről-évre növekvő túljelentkezés okán megkérdeztük a polgármesteri hivatal sajtóirodáján, hogy tervezi-e a városvezetés a bölcsődei helyek bővítését. Megtudtuk, hogy a jelenlegi bölcsőde megnagyobbítására nem gondoltak, viszont támogatásból, külső források igénybevételével szeretnék megvásárolni azt a Villanytelep utcai épületrészt, ahol a jelenlegi helyszín előtt működött a bölcsőde. Ebben az esetben lehetőség nyílna több hely meghirdetésére. Addig is a 2-3 év közötti kicsik számára még nyitva áll a lehetőség: bekerülni a Székelyudvarhely napközijeiben induló néhány, ún. tipegő csoport valamelyikébe.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.