2021, január 17, vasárnap.

Visszatértek az elfeledett öltések

Rendhagyó kiállítás megnyitóját tartották tegnap Csíkdánfalván. A helyi kultúrotthon előcsarnokában a Művészeti Népiskola végzőseinek vizsgamunkáit állították ki. A lányok és asszonyok az iskola, a család, a mindennapos feladatok elvégzése mellett szakítottak időt arra, hogy heti három órában az elfeledett öltésmintákat megtanulják. Kis Portik Irén oktató könnyes szemekkel köszönte meg az asszonyoknak a közös munkát.
Szár, szálka, lapos, nyílt lánc, egyfajta rács, zsinór, tűfestés, nagyírásos, tűfoka, inas, bogárhátú és boszorkányöltés – csupán néhány abból a több mint ötven típusú öltésfajtából, amelyet március óta sajátítottak el a Művészeti Népiskola Csíkdánfalván szervezett varrótanfolyamának diákjai. A gyors ütemben, helyi kezdeményezésre szervezett tanfolyam végén húszan készítettek vizsgamunkát. Ezekből nyílt kiállítás tegnap, amelyet Kis Portik Irén néprajzkutató-muzeológus mutatott be a közönségnek.
– Ezennel az elfelejtett öltések átmentek az el nem felejtett öltések fejezetébe. Ezeket az öltéseket a második évben fogjuk érvényesíteni a székelyruha-készítésben – mondta Kis Portik Irén, aki a kiállított munkákat egy-egy tanuló füzetéhez hasonlította.
A kiállításmegnyitón elhangzott: a most tanult öltéseket akár a későbbiekben egyedi, népi ihletettségű lakástextíliák vagy éppen ruházatkészítésnél is tudják alkalmazni az asszonyok.
A tanfolyam ma induló második évében, a székelyruha-készítést tanulják meg a diákok. A cél, hogy újra hiteles viseletdarabokat készíthessen minél több ember – összegzett Kis Portik Irén. A Felcsíki Kistérség és a közbirtokosságok támogatásával megszervezett tanfolyammal elégedett a Művészeti Népiskola vezetője is. Péter Csaba igazgató lapunknak elmondta: a hagyományok őrzése és ápolása a népiskolában fontos szempont. Igyekszünk a népi mesterségeket népszerűsíteni és megtanítani, átadni a fiatal generációnak. Ahol lehetőség és igény van rá, megszervezzük a képzéseket. A csíkdánfalvi kurzus spontán, nagyon gyorsan szerveződött. Örvendünk, hogy nagyon sok jelenetező volt. A kiállított munkák a kiváló eredményt tükrözik, feljogosítanak arra, hogy minél több helyen próbáljuk visszatanítani a fiataloknak ezt a tudást. A népviselet-készítés majd megkoronázza az egész tanfolyamot. Ezt kellene minél többen elsajátítsák – fogalmazott az igazgató.

Visszatanított mesterség. Öltések és ötletek Fotó: Balázs Árpád
Visszatanított mesterség. Öltések és ötletek Fotó: Balázs Árpád

Daczó Dénes

Kapcsolódó cikkek:

14,313RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb