szombat, november 28, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Visszatekintő (visszatekintő 20.)

1969. szeptember 20., szombat

„Nem kaptunk rá parancsot. Állnak a gépek, pihennek az emberek. Borzsova, Pálfalva, Szentmiklós, Szépvíz, Szentmihály, Vacsárcsi határában alig néhány lélek a határban. A termés java része behordatlan. A pálfalvi mtsz burgonyaföldjén 100–150 líceumi tanuló szerezetlen összevisszaságban szedegeti a burgonyát. Máshol egy fia lélek. Lábán áll még itt az árpa, tenyérnyi helyen kaszáltak néhány kupac lóherét, azt is régebben. A kombájn után nem indult a szalmaprés, szóval áll a munka vasárnap, hétközben, szerdán. Egy árpatábla szélén két kombájn rostokol, elmentek mellőle az emberek, a traktor, vajon hova?”

1989. szeptember 20., szerda

Tudományos-művelődési egyetemek kapunyitása előtt. A felnőttoktatásnak is fel kell ölelnie az általános ismeretszint gyarapításának összes vetületét, a mesterség tökéletesítését, a több szakma elsajátítását, széles műszaki és gazdasági látókört, a gazdasági-pénzügyi mechanizmus alapos ismeretét, a munkásönigazgatás és öngazdálkodás elveinek az elsajátítását.

1999. szeptember 20., hétfő

Kolozsvárra került az Europa Nostra-díj. Az Europa Nostra Bizottság értelmében a kolozsmonostori Kálvária-templom helyreállítását Europa Nostra-díjjal tüntették ki. (…) Az összetett építészeti és műemlékvédelmi feladatot Kádár István plébános felkérésére a műemlék-helyreállításra szakosodott Utilitas tervezőiroda koordinálásával, jól képzett szakemberek látták el. A műemlék visszaadott szépsége, jó műszaki állapota kiemeli az épület és környezete történeti értékét.

2004. szeptember 20., hétfő

Néptánc- és népzenekavalkád megyénkben. Rangos rendezvény helyszíne volt a napokban Balánbánya, Szárhegy, valamint több felcsíki falu: a Kárpát-medence különböző régióiban sorra kerülő Égtájak – VIII. Botorka Fesztivál, ehhez kapcsolódóan a Vendégségben Szárhegyen rendezvény zajlott e településeken szeptember 16–19. között. A fesztiválsorozat legfontosabb célja az egységes magyar kultúra sokféleségének megismertetése, emellett kiváló alkalom a néptánc, népzene kedvelőinek a találkozásra, az ismerkedésre, tehetségük bizonyítására.

Összeállította: Szőke Zsuzsa

Különböző tájegységek népviseletét mutatták be a felvonuló tánccsoportok

Előző cikkProvincializmus
Következő cikkEgy villanásnyi búcsú

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb