Visszatekintő (szeptember 7.)

43

1968. szeptember 7., szombat

Mindennapi tévénk… Roger Moore-nak az a mozdulata, amellyel felmutatott a glóriájára, jelezvén, hogy csak játék, ami következik: sok mindent megbocsáttatott velünk. Tény azonban, hogy a kalandfilmek őriznek valamit a varázsmesékből. (…) Ezért ülünk le hétről hétre a tévé elé, s ezért lennének sivárabbak nélkülük a szombat estéink.

Strucc-legenda. A strucc tudományos neve egy régi legendából származik – Struthio Camelus –, amely szerint a strucc egy teve és egy pusztában élő mesebeli madár kereszteződésének eredménye. Tulajdonképpen a strucc könnyen szelídíthető. Fel lehet használni a csordák őrzésére, vagy akár a gyermekek sétáltatására is.

Nagy divat repülő csészealjat látni. Argentínában nagy divat repülő csészealjat látni. Az utóbbi hetekben (…) fantasztikusabbnál fantasztikusabb hírek kaptak szárnyra a titokzatos repülő tárgyakról.

Nyár vége a Küköllőn. Balázs Ferenc felvétele, 1968

1978. szeptember 7., csütörtök

Hír. Kedden járja végig a székelyudvarhelyi Akarat kisipari szövetkezet furgonja a kis-homoródmenti helységeket, kiszállítja a tisztított ruhaneműt, egyben összegyűjti a tisztításra, átfestésre szánt holmikat. Reméljük, az újra meg újra beindított, dicséretes kezdeményezés ezután állandósul.

Új tankönyvek. A Pedagógiai és Tanügyi Könyvkiadó az új tanévre 923 tankönyvet jelentetett meg 31 500 000 példányban. (…) Az együttélő nemzetiségek nyelvén tanuló iskolások számára 248 tankönyv jelent meg csaknem 1 800 000 példányban.

Ilyen is van. Városon és falun is szinte naponta látni kipirult arcú kisdiákokat, akik idén lépik át először az iskola küszöbét. (…) Egy nagyobb gyermek aktatáskát szorongat a hóna alatt. – Neked nem hátitáskát vettek? – kíváncsiskodott a szőke kislány. – Ah, az nem elegáns. A lányka pillanatig elgondolkodott, aztán egy Édesanyám! felkiáltással elrohant, minden bizonnyal megkérdezni, mi az, hogy elegáns…

1988. szeptember 7., szerda

Agráripari központ a Nagy-Küküllő mentén. Mugeni község (…) több mint 3800 hektár szántóval, 1600 hektár kaszálóval és közel 1100 hektár legelővel rendelkezik. A község erős agráripari központ. (…) Az általános és szakmai iskolákon kívül második fokozattal rendelkező líceumok is fognak [itt] működni. Lehetőség lesz tehát e községben is újabb tömbházak építésére.

Drogfogyasztás. Aggasztó méreteket öltött a drogfogyasztás Nyugat-Berlinben, ahol már 11 éves gyerekek is fogyasztanak hasist (…).

Szerkeszti: Benedek Enikő

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek