Visszatekintő (szeptember 6.)

41

1968. szeptember 6., péntek

Röviden
A Gorkij-i Gépkocsigyárban megkezdődött az új típusú Volga sorozatgyártása. Az „újszülött” műszaki adatai arra engednek következtetni, hogy teljesítménye felülmúlja elődjét. 98 lóerős motorjával 22 másodperc alatt gyorsul 100 km-es sebességre, üzemanyag-fogyasztása 10-13 liter, gyári adatok szerint 250 000 kilométert fut főjavítás nélkül.
Az elkövetkező hónapokban sor kerül a Korond, Nagygalambfalva, Homoródszentmárton és Homoródalmás határaiban lévő természeti, védett területek felmérésére és körülhatárolására. Ezeken a helyeken ritka madárfajokat, növényeket, geológiai érdekességeket mentenek meg a pusztulástól.
1967 nyarán 11 000 tonna radioaktív hulladékot „temettek el” az Atlanti-óceánban – írja a France Presse. A radioaktív hulladék a nyugatnémet, belga, francia és angol nukleáris központokból származott.

Vadászhírek. Különleges engedélyek válthatók a szeptember 15-én kezdődő szarvasbika-vadászatokra. Az idén is értékes trófeákat ígérő szezonban több külföldi vadász is érkezik megyénkbe.

Csapolás Vlahicán. Nagy P. Zoltán felvétele, 1968

1978. szeptember 6., szerda

Gyerekszáj. – Édesapám, mióta használnak kalapácsot? – Már több ezer éve, kisfiam. – Nem létezik. A csíkszeredai vasüzlet kirakatában ugyanis így reklámozzák: Újdonság!

Szándéktól a tettig. A csíkszentkirályi új borvíztöltödénél újságolják, hogy hamarosan új röplabdapályát építenek, legyen, ahol kedvükre labdázhassanak a fiatalok. (…) Ha az utóbbi évek minden fogadkozása beteljesült volna, páratlanul gazdag sportlétesítményekkel büszkélkedhetne megyénk minden helysége.

1988. szeptember 6., kedd

A déli félteke legnagyobb rádióteleszkópja. Ausztráliában használatba adták a déli félteke legnagyobb rádióteleszkópját, amelynek nagykapacitású számítógép által irányított nyolc antennája van. A műszer nemcsak galaktikánk vizsgálatát teszi lehetővé, hanem más galaktikákét is, amelyek nem tanulmányozhatók az északi féltekéről.

Autós távlatok. A Volvo gépkocsigyártó cég Madridban közzétett tanulmánya szerint 2000-ben a közepes hengerűrtartalmú gépkocsik méretei 23 százalékkal fognak csökkenni, anélkül, hogy csökkenne az utastér. A gépkocsiiparban a kilencvenes évek folyamán mind nagyobb teret hódít majd az alumínium és a műanyag, továbbá az elektronikus alkatrészek.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek