szombat, november 28, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Visszatekintő (szeptember 5.)

1969. szeptember 5., péntek

Teljesítették kilenchavi tervüket a vaskapui építők. A vaskapui hidroenergetikai és hajózási rendszer építői teljesítették első 9 hónapi feladataikat. Eddig terven felül mintegy 30 millió lej értékű munkát végeztek, maradéktalanul teljesítették egész évre szóló pótvállalásukat. Az építők és szerelők 8 hónap alatt használatba adták a román parton lévő zsilipcsatornát, véglegesen elzárták a Duna medrét. Az ütemtervek azt mutatják, hogy év eleje óta terven felül mintegy 40 ezer köbméter földet mozgattak meg, s a vízierőműnél több mint 4000 tonna különféle berendezést szereltek fel.

Román hajók a világtengereken. Jelenleg több mint 40 román hajó járja a világtengereket. Java részük a más országokkal kötött kereskedelmi egyezmények alapján szállításokat bonyolít le. A Prahova hajó feldolgozott román kőolajtermékeket visz Svédországba, a Petroșeni teherhajó a galaci kohászati kombinátban gyártott bádoglemezt szállít Anvers kikötőbe. A Suceava hajó román árukat visz Londonba és Rotterdamba. Rövidesen Kuwaitba érkezik a Deva hajó építőanyagokkal, a Sibiu teherhajó pedig nyersvasat szállít a fekete-tengeri Potyi szovjet kikötőbe. Más hajók útban vannak vagy megérkeztek hazai kikötőkbe.

1989. szeptember 5., kedd

Előtérben a szakmai képzés fellendítése. A sokoldalúan fejlett szocialista társadalom megteremtésének jelenlegi fejlődési folyamatában egyre nagyobb feladatok hárulnak a szakszervezetekre a dolgozók szakmai képzettségének állandó tökéletesítése terén. (…) Vállalatunkban a minőségi munkára kivételes hangsúlyt helyezünk, hisz termékeink egy részét exportra szállítjuk. Ez megköveteli, hogy fokozottabb figyelmet fordítsunk a dolgozók szakmai képzésére.

Bajnokavatás Topliþán. Versenysport a műcsalival való horgászás. Ökológiai szempontból ez a legtisztább horgász-versenyszám, hisz a műcsali nem szennyezi a vizet, nem fertőzi a halakat. Ugyanakkor a versenyzők részéről alapos hal- és vízismeretet igényel, valamint jó fizikai erőnlétet. A horgászversenyek e neme három éve vívta ki létjogosultságát, idén tehát harmadízben rendeztek ilyen jellegű országos bajnokságot.

Összeállította: Szőke Zsuzsa

Kempingtábor Fotó: Nagy P. Zoltán, 1969

Előző cikkSovén kisebbség
Következő cikkGalacon nyertek

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb