kedd, december 1, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Visszatekintő (szeptember 26.)

1969. szeptember 26., péntek

Eredményesebb támogatást a felettes szervektől. Ismerjük a helyi ipar sajátos helyzetét. A Megyei Fém-, Vegyipari és Kitermelő Vállalat alkalmazottainak közgyűlése nem véletlenül keltette azt az érzést bennünk, hogy sziszifuszi munkát végez e munkaközösség, s eléggé meggondolkoztató az, hogy a vállalat alkalmazottainak önzetlen munkája ez esetben nem jár kellő eredménnyel, s az, hogy már maga a szándék gyakran „veszteséglistára” kerül. Persze, ez képletes, véleményünk szerint több mint időszerű azoknak a tényezőknek, okoknak szakszerű, igényes és felelősségteljes felmérése, amelyek a helyi ipari vállalataink, s főként a csíkszeredai vállalat nehéz helyzetéhez vezettek.

Erősebb ütemet a mezőgazdasági munkákban. A Homoródmente nem tartozik a hideg éghajlatú vidékek közé. Általában hamarabb tavaszodik, mint mondjuk Csíkban vagy Gyergyóban, korábban lehet vetni, ültetni. Az ember azt várná, hogy ilyen indulás után a befejezés is korábbi. Bizonyos szempontból így igaz, de más vonatkozásokban bizony nagy a lemaradás.

1989. szeptember 26., kedd

Diákok a mezőn. A terménybetakarítás idején sok ezer diák kapcsolódik be a munkába a mezőgazdasági gyakorlat keretében. Ha munkájukat tekintjük, azt kell mondanunk, hogy mindenképpen hasznos. A pedagógiai szempontokon túlmenően nagy segítség a termelőszövetkezeteknek a sok ezernyi kéz. De most nem is azt szeretnénk fejtegetni… csupán újólag hangsúlyozni, felszínre hozni olyan jelenségeket, amelyek kedvezőtlenül hatnak mind a pedagógiai elvekre, mind magára a munkavégzésre… Ha nincsen kipergetett burgonya, mit is tehetnének más egyebet a diákok, üldögélnek a fák árnyékában, hasonlóképpen a zsákokkal tele szekér is áll, míg a gazdaság más parcelláján zsákhiányról panaszkodnak…

Összeállította: Szőke Zsuzsa

Gyergyószentmiklós főtere Fotó: Marx József, 1969

Előző cikkEzek a mai fiatalok!
Következő cikkBékeotthon Melakában

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb