Visszatekintő (szeptember 24.)

A zsögödfürdői mofetta és melegfürdő Fotó: Csíki Zsolt, 2004

1969. szeptember 24., szerda

Megkezdődött a szarvasbika vadászati idény. A megyei Sport-, Horgász- és Vadászegyesület közlése szerint a kiadott engedélyek szeptember 20-tól érvényesek. A Hargita-, Kelemen- és Görgényi-havasok magasabban fekvő részein számos értékes trófeát viselő vadat jeleztek a vadőrök. Más megyékbeli és külföldi vadászokat is várnak erre a szezonra. A törvények értelmében szarvasbikára csak golyós fegyverrel szabad vadászni.

1989. szeptember 24., vasárnap

Nicolae Ceauşescu elvtársnak az RKP KB Politikai Végrehajtó Bizottsága folyó év szeptember 22-én tartott ülésén előreterjesztett Konklúzióit olvashatták az újság hasábjain.

1999. szeptember 24., péntek

Katolikus médiatalálkozó. A székelyudvarhelyi Szent Miklós római katolikus plébánia ad otthont szeptember 23–26. között annak a nemzetközi médiatalálkozónak, amely kereszténységünk és államalapításunk megünneplésére szándékszik felkészíteni a katolikus médiában dolgozókat. A találkozóra kb. 100 résztvevőt várnak, köztük kárpátaljaiakat is.

Ki hozza ide a koldusokat? Három-négy hete először szombatonként jelentek meg a koldusok Gyergyószentmiklóson, aztán e héten már a főtéren óbégattak szívet szaggató, könyörgő hangon. Segítsen rajtam, az Isten megfizeti! – mondják románul, s bizony minden nyomorúsága eszébe jut az embernek, ha rájuk néz. Oda a nyári boldogság, hogy megcsappant az idegeneket zaklató cigány gyermekek serege a főtéren. (…) Nem tudni, kik hozzák őket megyénkbe. Nem tudni, honnan érkeznek, hol nincs annyi becsület a közösségben, hogy az életüket egyik napról a másikra tengetőket kis adományaikkal segítsék.

2004. szeptember 24., péntek

Állami támogatás turisztikai fejlesztésre. Nemrégiben hagyták jóvá az állami költségvetésből finanszírozott Turisztikai beruházások elnevezésű alprogram szerkezetét, mutatószámait és pénzügyi alapját. (…)A hazai üdülőtelepek elszállásolási infrastruktúrájának, a szolgáltatások minőségének jobbításáról, a turisztikai szolgáltatások diverzifikálásáról, a turisztikai potenciál hathatóbb értékesítéséről, új munkahelyek teremtéséről, a privát befektetések gyarapításáról és az üdülőtelepek gazdasági húzóerejének fokozásáról van szó.

Összeállította: Szőke Zsuzsa

A zsögödfürdői mofetta és melegfürdő Fotó: Csíki Zsolt, 2004