Visszatekintő (szeptember 19.)

58

1968. szeptember 19., csütörtök

Krumpli után búzát – de hogyan? Minden lehetőség megvan a magas terméshozam elérésére, legyőztük a régi becsontosodott, búzaellenes, rozspárti tradíciókat.

Felfedező úton szülőföldemen.(…) talán arra a kérdésre is sikerült volna magyarázatot találnom, miért ebből és éppen ebből a faluból került ki több tehetséges festő is (…) Az olcsó válasz: a festői táj. Tekerőpatak tája is festői. Ditróé is, Szárhegyé is. Csontváry a sivatagot is festőivé varázsolta ecsetjével…Na?

Mit eszik az újság? Eszik – válogatás nélkül – becsületet, nemre, korra, foglalkozásra stb. való tekintet nélkül. Elég egyetlen kis kezdőbetű – egy megbírált személy monogramja vagy pláne a teljes neve: s az illetőről már az egész megye tudja, hogy hány pénzt ér.

Sok égi csudák láttatnak abban az évben… Dúlt itt a tatár, a török, a német. Nemegyszer kaszálni is fegyvert vitt a székely… Jég verte, fagy pusztította a Hargita lankáit… Sütött fakéregből is kenyeret az asszony… Váltakoztak a korok, kialakultak a lármafák…

1978. szeptember 19., kedd

Hírek. Mintegy 6000 Ilfov, Galați, Iași, Buzău, Dîmbovița és Constanșta megyei tanuló töltötte a nyarat Hargita megyében. A homoródfürdői, kirulyi, tusnádfürdői és păltinisi diáktáborok kellemes pihenést, felejthetetlen élményt nyújtottak ifjú vendégeinknek.

Gyermekszáj.
– Édesapám, elromlott az órám?
– ??
– Tizenkettőkor jöttél haza, most fél kettő, s te azt mondtad, hogy egyórás csak az ebédszüneted.

Hazafias nevelés. Pártunk mindig is arra ösztönzött, arra hívta fel figyelmünket, hogy a legértékesebb hazafias tett a tartalmas cselekvés, a haza előrehaladását elősegítő gazdasági, társadalmi és művelődési feladatok példás elvégzése, túlteljesítése.

Pontos, fegyelmezett, igényes munka. (…) a nyolc hónapra jutó árutermelési tervüket több mint 3,2 millió lejjel teljesítették túl, s munkájuk minőségéről a nettó termelési terv túlteljesítése is beszédesen vall…

1988. szeptember 19-én nem jelent meg lapszám

Szerkeszti: Szőke Zsuzsa

A székelyudvarhelyi Dr. Petru Groza Líceum első épülete, 1968
Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek