Visszatekintő (szeptember 18.)

43

1968. augusztus 18., szerda

Tisztelgés és tisztelet ősi scholáink ünnepe előtt. A székely­udvarhelyi ősi schola háromszázhetvenötödik évjáratát, a csíkszeredai kerek háromszáz esztendejét, a székelykeresztúri alapításának százhetvenötödik évét ünnepli a közeljövőben az egész ország, megyénk valamennyi lakója. Különösen így, csokorrá bokrosítva, az ünneplés oly kultúrtörténeti momentum, amelyet Románia Szocialista Köztársaság Államtanácsának külön határozata emel a kiemelkedő események sorába, amelynek jelentősége messze túlnő a megye határain.

Hegyek. Magasak, fenségesek, megdöbbentők. Védőn ölelkeznek össze s őrt állnak. Van, aki azt mondja, ők okozzák a hirtelen betoppanó tusnádfürdői záporokat. Baj ez? Hiszen az éltető esőtől oly szépek, üdék, virítók a parkok sokszínű virágai (…)

Állomás
– Mennyit is kaptál ma, te Jani?
– 27 lejt. A málna jobban megy, mint a szeder. Hát te?
– 32-t.
– Te Jani, nekem már hatvan lejem van otthon összegyűjtve.
– Mit veszel vele?
– Bőr tolltartót, töltőtollat, füzeteket…

1978. augusztus 18-án, hétfőn nem jelent meg lapszám

1988. augusztus 18., vasárnap

Nicolae Ceaşescu elvtárs feladatmeghatározó útmutatásai. Több mint tíz éve annak, hogy a pártfőtitkár, Nicolae Ceaușescu elvtárs orientációi és útmutatásai alapján sor került a gazdasági-pénzügyi mechanizmus bevezetésére, amelynek leglényegesebb elemei az önigazgatás, az öngazdálkodás és az önfinanszírozás.

A nagyvilágból. A Gilbert hurrikán, a legerősebb, ami a közép-amerikai és a Karib-térségre zúdúlt, több mint 50 emberáldozatot követelt, 700-an megsebesültek, az anyagi kár több tízmillió dollár, emberek ezrei maradtak hajléktalanul…

Főiskolásaink új tanéve. Ünnepélyes tanévnyitásra került sor a Miercurea-Ciuc-i almérnöki esti tagozaton is. Immár a tizenkettedik alkalommal.

Olimpiai játékok. Alig haltak el a megnyitóünnepség záróakkordjai, alig ürült ki a központi stadion nézőtere, egyes versenyszámokban máris megkezdődtek a küzdelmek. (…) Hazánk sportolói az újkori Olimpiai Játékok csaknem százéves történelme során aranybetűkkel írták be nevüket a Játékok nagykönyvébe.

Szerkeszti: Szőke Zsuzsa

Ipari táj. Deák Ferenc felvétele, 1968
Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.