Visszatekintő (szeptember 14.)

64

1968. szeptember 14., szombat

Hír. A marosvásárhelyi Prodcomplex vállalat szakemberei kidolgozták egy rubin utánzatú üveg gyártási eljárását. Az új termék lehetővé teszi a rendes üvegből készült háztartási tárgyak díszítését. (…) Az egységben a színes üvegdísztárgyakon kívül jelentős mennyiségű, különböző színárnyalatú rubint is fognak előállítani.

Különleges bélyeg. Még a grenoblei téli olimpiai játékok alkalmával történt. Ebből az alkalomból Nigériában is kiadtak egy bélyeget, amely azonban nem kis meglepetést okozott a gyűjtőknek. A négyszemélyes bobszánkót ábrázoló bélyegen csak három versenyző látható. A kritikára a nigériaiak sajnálkozva felelték, hogy soha életükben nem láttak bobversenyt, és így nem ismerhetik a szabályokat…

A mindenható reklám gyöngyszemeiből. Athéni vendéglős: „Ha nem akar azért enni, hogy éljen, egyen legalább azért, hogy éljek én.” Hogyan értsük? – egy New York-i üzlet fura reklámszövege így hangzik: „Ne öljék meg feleségeiket! Porszívógépeink minden piszkos munkát elvégeznek!” Ausztria egyik nagy készruhagyárának homlokzatán: „Az utóbbi három évben áruházunkat ötször rabolták ki, ami készruhagyárunk hírnevét bizonyítja.”

1978. szeptember 14., csütörtök

Hírek
A Népi Alkotások és a Művészeti Tömegmozgalom Megyei Irányító Központjához beérkezett az első, népviseletbe öltöztetett „Zsuzsi és Andris” babapár. Az intézmény az egész megye népviseletének gyűjteményét szándékszik létrehozni a városi alkotókörök segítségével.

Mi lesz a szoborral? Egészen pontosan az agyagfalvi emlékművel. Már csak hetek, napok teltével számolhatunk, és itt a dicső évforduló: elődeinknek az 1848-as székely szabadságharcosok agyagfalvi seregszemléjének, forradalmi kiáltványának emléknapja. Az emlékmű gerince, a szoboralkotás csaknem kész, mindössze a szobrászvéső utolsó simításaira vár.

1988. szeptember 14., szerda

A köztisztaság közügy. Alcsíkon, ha nem szombat délután, akkor vasárnap délelőtt hagyománya volt a kapu eleji sepergetésnek. Hogyha ezt nem végezte el valaki, akkor menten megszólta a szomszéd a mulasztásért.

Értékes partitúrák egy padláson. Johann Sebastian Bach és Ludwig van Beethoven több értékes partitúrájára bukkantak Arnsberg nyugatnémet helység egyik lakásának padlásán. A partitúrákat a lipcsei könyvtárnak adományozták.

Szerkeszti: Benedek Enikő

A vlahicai vasüzem, 1968
Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek