Visszatekintő (szeptember 12.)

46

1969. szeptember 12., péntek

Iskolások mezei munkán. Ebben az évben is, az előző esztendőkhöz hasonlóan, csaknem 90 000 X. és XI. osztályos líceumi tanuló és II. éves mezőgazdasági mechanikai szakiskolai növendék vesz részt az őszi mezei munkában. A Kommunista Ifjúsági Szövetség szervezetei által mozgósított fiatalok több mint 1300 mezőgazdasági farmon működnek közre a különböző idénymunkák elvégzésében.

A bentlakó tanulók szempontja. Az elmúlt tanévben Székelyudvarhely tanulóinak száma 5576 volt. Az idén, hozzávetőleges számítással, megközelíti a 6000-et. meggondolkoztató szám… egy olyan stigma, amely mozgalmas oktató-nevelő tevékenységet jelez. (…) Az elmúlt tanévben 1515 tanulónak tudtak bentlakást biztosítani. Az igénylés ennél sokkal több volt.

1989. szeptember 12., kedd

Fúvóstalálkozó Praidon. Megyénk művelődési életének hagyományos rendezvényére az idén tizenegyedszer került sor a sóvidéki nagyközségében, Praidon, amelynek az idén kivételes jellege is volt, hisz ez volt a VIII. Megéneklünk, Románia fesztiválnak, pontosabban a tömegszakasznak a megnyitó eseménye. Népes részvétel jellemezte az idén is a fúvósok praidi seregszemléjét.

Röplabdázzatok, lányok! A megyeszékhelyi Fésűs Gyapjúfonoda mellett már hetek óta látni a sürgés-forgást: néhány szakember takaros sportpályát épít-készít. Salakpálya, magas drótkerítéssel. Üzemi (tömeg)sportlétesítmény? (…) ennél jóval többet jelent ez a pálya. Egy sportág, a csíki női röplabda újjászületésének szimbóluma.

Szomszédság. Nyári szabadságra indulás előtt szinte mindig felhív valaki ismerősöm egyik vagy másik városból, hogy ugyanoda megyünk-e, mint a tavaly. Mondom, igen! Akkor szomszédok leszünk – válaszolja. Mureș vagy Covasna megyei ismerőseink meghagyogatják: szomszéd, ha erre járnak, ne kerüljék el a házunkat, ez és ez a címünk. Szeretem ezt a szomszédságot, kedvesek az emberek. Soha nem volt összetűzésünk…

Összeállította: Szőke Zsuzsa

Szakmai ismertető a gyergyószentmiklósi lenfonodában, 1969

 

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek