Visszatekintő (október 29.)

26

1968. október 29., szombat

A csíkszeredai líceum 300. évfordulójának záróünnepségei. (…) És hány fiat megszült már ez a föld, és föltáplált iskolája – az igazságosság kertje, ahol mindig mindenki azt kapta, amit érdemelt, amit megszolgált. Emberséget, becsületet, kiművelt gondolkodást, tudást. Tehetséget, azt nem kapott. Azzal született.

1978. október 29., vasárnap

Hír. A hideg idő beálltára való tekintettel a megye városainak benzinkútjait ellátták a gépkocsik zavartalan téli közlekedését biztosító fagyálló folyadékkal és téli motorolajjal, valamint gépkocsitisztító szerek gazdag választékával.

Termésnap ’78. Mint minden esztendőben, az idén is megünnepeljük a termés napját, s ezen a napon visszatekintünk a mezőgazdaságban eltelt időszakra, számba vesszük sikereinket, eredményeinket, de további tennivalókat is. Ünnep ez a nap Hargita megye mezőgazdaságában…

1988. október 29., szombat

A pilótás Mars-expedíció, amelyet a Szovjetunió 2015 és 2017 között szándékszik megszervezni, a földi természeti környezethez hasonló feltételek megteremtését feltételezi az űrhajón – véli Oleg Gazenko akadémikus és Anatolij Grigorjev, az orvostudományok doktora. Az űrhajón jelenleg fizikai-kémiai eljárásokkal regenerálják az oxigént, vizet stb. A tartós űrutazásokhoz viszont a földihez sokkal közelebb álló körülményeket kell létre hozni.

Bájos kísértet. (…) Ahogy közeledtünk feléje, szemünk előtt egy bájos kis töklámpás kezd körvonalazódni. Ijedten, kapkodó lánggal pislákolt benne a gyertyaláng, az utcára halvány fényt vetve a mosolygó tök-kísértet száján, szemén át.

Téma: a beton. A beton nem tartozik a legrégibb építőanya-
gok közé, ám kétségtelen a legelterjedtebb, és ma már – nélkülözhetetlen. Ha valaki kiszámítaná, hogy az országszerte folyó hatalmas ipari, urbanisztikai építkezésekben milyen hatalmas mennyiséget használunk el, minden bizonnyal csillagászati szám jönne ki.

Összeállította: Szőke Zsuzsa

Az ünnepi gyűlés elnöksége. Nagy P. Zoltán, 1968
Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek