Visszatekintő (október 12.)

71

1968. október 12., szombat

Műemlék és muzeális (sic!) érték. Egyáltalán nem vagyunk szegények műemlékekben és muzeális értékű dolgokban. Egyikre, jóllehet tudtam róla, a bögözi református lelkész hívta fel a figyelmemet nemrégiben, mégpedig azzal, hogy művészettörténészek jártak itt tanulmányozni a bögözi templom falképeit.

Mindennapi tévénk. Késve ültem le a képernyő elé, és így elmulasztottam a múlt pénteki film (Zazie a metróban) első képsorait, no meg – ami még jobban hiányzott ezúttal – a bevezető magyarázatot. Nem tudom hát, hogy kik, mikor és miért tartották fontosnak a kínkeservesen végre kialakult nemzetközi filmnyelvet így összezavarni […]?

A diplomáciai kapcsolatok megszakítása. Kongó Köztársaság (Brazzaville) kormánya szerda délután elhatározta, hogy megszakítja diplomáciai kapcsolatait Kongó Köztársasággal (Kinshasa) Pierre Mulele kivégzése miatt.

1978. október 12., csütörtök

A Népszínház második évadja. Kocsis István híres történelmi freskójával, a romániai magyar drámairodalom kiemelkedő alkotásával, az Árva Bethlen Katával nyitja második évadját a székelyudvarhelyi népszínház.

Építők, diákok – közösen. Krónikaíró tollára kívánkozik a ditrói példa: ha majd egykor diákzsivaj veri fel a líceum új épületének termeit, jusson eszébe az embereknek, hogy itt 1978 októberében éjszaka két órakor is zúgott a betonkeverő, hordták az építőanyagot, hogy mihamarabb tető alá jusson az a tíz osztályterem. Diákok és kőművesek áldozták rá a pihenés édes óráit (…).

1978. október 12., szerda

Gazdag őszi nagyvásár. Tegnap 10 órai kezdettel a megyeszékhely gyorskorcsolya-pályáján megnyílt a kisipari szövetkezetek immár negyedik őszi vására. Már a reggeli órákban népes vásárló tömeg várt a kapunyitásra, hogy aztán valósággal ellepjék az 50 elárusító bódét. (…) Az újdonságot mindenképpen az új divatos modellek jelentik. Bőséggel van: cipő, kabát, kötöttáru. (…) A Hargita Művészet Szövetkezet népművészeti tárgyak mellett bébi- és gyerekholmikat is bemutat.

Műkorcsolya. Mint már hírül adtuk, a hétvégén megyeszékhelyünk jégpalotájában kerül sor Románia X. nemzetközi műkorcsolya-bajnokságára, amelyre Németország SZK, Magyarország, Bulgária, Csehszlovákia, Lengyelország és hazánk több sportolója jelentette be részvételét.

Éjjel-nappal működik a légszívó berendezés, 1978 Fotó: Nagy P. Zoltán
Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek