Visszatekintő (november 8.)

49

1968. november 8., péntek

Hol milyen a székely beszéd? Udvarhelyszéken, Gyergyóban és Csíkban a székely nyelvjárást beszéli a magyar lakosság, azonban ez a nyelvjárás sem teljesen egységes, több helyi változatra tagolódik. Bizonyos vonatkozásban más a jellege a csíki, más a gyergyói, ismét más az udvarhelyszéki székelység beszédének, nyelvjárásának. S e sajátos vonások olyan jól megragadhatók, kimutathatók, hogy beszédük alapján meg lehet állapítani, ki való a vonat vagy autóbusz utasai közül Csíkba, ki Udvarhelyszékre, ki Gyergyóba.

Röviden
Az UNESCO Robert Simpson Silvernek, az angliai Glosgowi Egyetem professzorának ítélte oda a tudományos díjat. A professzor olyan lepárlási eljárást dolgozott ki, amellyel naponta világviszonylatban 100 millió tonna ivóvíz vonható ki tengervízből.
*
A Szovjetunióban 76 millió ember ostromolja a tudományt. Az oktatás különböző formái 76 millió embert, vagyis a még nem iskolaköteles gyermekeket leszámítva a lakosság több mint egyharmadát ölelik fel. (…) Az ország 206 000 általános és középiskolájában 49 millió ember tanul a Szovjetunió népeinek 57 nyelvén.

1978. november 8., szerda

Hír. Nyolc új osztályteremmel bővül a csíkszeredai építészeti szaklíceum. Jelenleg az alapok kiásása folyik, amit a líceum diákjai végeznek, akik egészen az építkezés befejezéséig oroszlánrészt vállalnak majd a munkálatokból.

„Énekelni szigorúan tilos” (…) Csak hát két dudás nem fér meg egy csárdában, még bíz két énekes sem, legyen bár a csárda teteje az esti ég. S azért sem férnek meg, mert az egyik mindig különb akar lenni, mint a másik, és ha már különb, akkor ő viszi a prímet, ha pedig ő viszi, a többinek csak zümmögni szabad. – Te hamisan énekelsz – mutat rá egy behemót legényre a növésre apró Aranytorkú. – Én-e? – Igen, s többet ne produkáld magad.

1988. november 8., kedd

„Itt döbbentem rá arra az igazságra, hogy a művészet megszépíti az ember életét…” Három szép és igaz kép bizonyítja, hogy egy képzőművésznek több élete van, bánatát, örömét mind-mind képes munkái révén kifejezni…

Összeállította: Szőke Zsuzsa

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek