Visszatekintő (november 27.)

66

1968. november 27., szerda

Hír. Tovább javul a lakosság egészségügyi ellátása Gyergyó­szent­miklóson és környékén. A Poliklinika 12. szakrendelőjében és az egészségügyi körökben nem kevesebb mint 108 000 orvosi és mintegy
71 000 laboratóriumi vizsgálatot végeztek. Az orvosok és más egészségügyi káderek 7900 alkalommal látogatták meg a terhes és kisgyermekes anyákat és megfelelő egészségügyi tanácsokkal látták el őket.

Még mindig keresik a Brazíliában eltűnt expedíciót. Nemrég újabb repülőgépeket küldtek ki, hogy felkutassák a „brazíliai indiánok kérdéseivel foglalkozó ország alapítvány” expedíció­jának 12 tagját. Alvaro Paulo da Silva még október 31. előtt különvált az expedíciótól. (…) A többi 11 kutató sorsa egyelőre ismeretlen. Feltételezik azonban, hogy annak a két indián törzsnek az áldozatául estek, amelyek ellenséges szemmel nézik a fehér embereket és nem hajlandók kapcsolatba lépni velük.

Lakást és munkát kérnek Székelykeresztúron. Mert a néptanácshoz benyújtott kérések kilencven százaléka ilyen jellegű ebben a városban. A megoldást tekintve azonban egyelőre a lehetőségek korlátozottak. Jelen pillanatban legkevesebb száz család lakásigényét kellene teljesíteni. Így érthető, hogy a napokban átadott tizenhat lakrészes tömbház mennyire felkavarta a kedélyeket, és sokan kétségbe vonják az igazságos juttatást.

1978. november 27-én, hétfőn nem jelent meg lapszám
1988. november 27., vasárnap

Sajtóvisszhangok 1918-ból. „Mi románok, egyesülni akarunk, mert csak így biztosított számunkra, hogy civilizált népként élhessünk, csak így válik lehetővé, hogy teljes energiánkat ne az ellenállási küzdelemre, hanem a gazdasági, társadalmi és kulturális haladásra fordítsunk. Az egyesülés, a függetlenség jövőnk sine qua non feltétele…” (Az Adevărul című lap 1918. november 10-i számából)

Jobb hozzáállás – növekvő tejtermelés. Tény, hogy bekövetkezett a jó irányú fordulat, s azon kell lenni minden eszközzel, minden lehetőség kihasználásával, hogy ez a felfelé ívelés tovább tartson.

Összeállította: Szőke Zsuzsa

Vlahica város látképe. Marx József felvétele, 1968.

 

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek