Visszatekintő (november 23.)

42

1968. november 23., szombat

Hír. Divatbemutatót rendezett november 20-án a székelyudvarhelyi kisipari termelőszövetkezet Csíkszeredában, a Művelődési Ház nagytermében. A bemutatott ruhák megrendelhetők a szövetkezettől.

Aforizmák. A dilettánsok között is kallódnak el tehetségek, s a tehetségek között is élősködnek dilettánsok. Az érthetetlenség csak az érthetetlen emberek körében lehet népszerű. Ha egy író csak azt képes kifejezni egy szóban, amit maga a szó is tartalmaz, jobb, ha nem ír. Az első tévedés véletlen, a második tudatos, a harmadik már nem tévedés…

Tudja-e hogy… hazudik az ének, amikor azt mondja a rózsáról: „Nincsen rózsa tövis nélkül”, ugyanis a rózsának nem tövise, hanem tüskéje van. *… a dohány latin nevét – nicotiana tabacum – egy portugál követről, Jean NICOT-ról kapta, aki 1560-ban dohánymagvakat küldött Párizsba?

1978. november 23., csütörtök

Állampolgárok! A lakásban, a munkahelyen ne pazaroljuk a villanyáramot! A hideg időszakban elhasznált villamos energia előállítása 7–9 óra és este 18–22 óra között tízszer annyiba kerül, mint a nap más időszakában felhasználté. A megtakarított energia a nemzetgazdaság gyorsabb fejlesztését segíti elő. A civilizált ember takarékos.

Vásároljon csokoládét. Íratlan illemszabály, hogy vendégségbe menéskor a ház asszonyának virágot viszünk. És virággal kedveskedünk szeretteinknek családi évfordulók, születésnapok alkalmával, és… szóval gyakorta felkeressük a virágüzletet. Csíkszeredában kettő is van, ám az is gyakorta előfordul, hogy nem virággal, hanem jó tanáccsal szolgálnak: „vegyenek csokoládét virág helyett”.

1988. november 23., szerda

Menet közben. Mi az oka a diáknézők megritkulásának? Más tényezők mellett például a délutáni tanítás. Emiatt aztán az általános iskolások zöme egész tanévben nem mehet színházba. Nagy mulasztás, nagy nevelői veszteség. Igazgatói, tanfelügyelői engedéllyel igenis el lehetne vinni a diákokat a színházi előadásokra.

Családi tréfa. A tanítónő beírja az ellenőrzőbe: „A kislánya állandóan fecseg.” Másnap viszi a tanuló az ellenőrzőjét az apa válaszával: „Az semmi, de hallaná az anyját”.

Összeállította: Szőke Zsuzsa

Csíkszentkirályon osztályozzák a nyersanyagot. Nagy P. Zoltán felvétele, 1968
Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek