Visszatekintő (november 19.)

47

1968. november 19., kedd

Csíkszeredai Lendület – Kolozsvári Agronomia 12:2 (3.1, 5:1, 4:0). Sajnos már kezdjük megszokni, hogy a rangadót a csíkszeredai csapat a harmadik helyért játssza. Néhány évvel ezelőtt ezt nem is hittük volna. De vigasztaljuk magunkat azzal, hogy az első helyért küzdő két csapat játékosait Csíkszereda nevelte ki.

Amerikai csillagász felfedezése. Újabb „pulzárt” fedezett fel nemrég Frank Drake professzor, az amerikai Cornell Egyetem csillagvizsgálójának munkatársa. Az NP–0532 jelzéssel katalogizált neutroncsillag rádiósugárzásának intenzitása a másodperc harmincháromezred része alatt változik, ami eddig példátlan eset Frank Drake professzor szerint a pulzár átmérője 16 kilométer, sűrűsége csak az atommag anyagának sűrűségéhez hasonlítható.

1978. november 19., vasárnap

Schubert–év. Az elmúlt évben Beethovenre emlékeztünk, az idei év pedig Schubert művészetének állít emléket, hisz az UNESCO javaslatára 1978-at Schubert zenei évnek nyilvánították a nagy zeneszerző halálának 150. évfordulója alkalmából. A két közeli évforduló kifejezésre juttatja nemcsak a két művész kortársi mivoltát, hanem azt a helyzetet is, amibe Schubert került a nagy Beethoven árnyékában.

Hírek. Hosszabb ideig tartó renoválási munkálatok után felújított berendezéssel ellátva, tegnap megnyílt a balánbányai Olt vendéglő. • A lakosságtól használt vagy meghibásodott közfogyasztási cikkeket átvevő, javító és értékesítő egységet nyitott a csíkszeredai Szolgáltatás kisipari szövetkezet a Petőfi utca 20. szám alatt. Ugyanitt órajavítást is vállalnak.

1988. november 19., szombat

Lépcső vagy csúszda? Az a furcsa, hogy soha senki le nem takarítja őket. Vajon kinek a hatáskörébe tartozik e lépcsők karbantartása, tisztítása? (…) Az utazóközönségnek teljesen mindegy, hogy ki takarítja a lépcsőket, csupán ne legyenek azok jegesek, ne kelljen (néha) háton–hason–nadrágfenékkel leérkezni az aljba.

Összeállította: Szőke Zsuzsa

A kiállítás egyik részlete. Nagy P. Zoltán, 1968
Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek