Visszatekintő (november 15.)

42

1968. november 5., kedd

Tudósítás a megyék közötti szakaszról. Csíkszeredában rendezték meg az ötödik Ion Luca Cargiale színjátszó fesztivál megyék közötti szakaszát a három megye: Kovászna, Brassó és Hargita műkedvelő színjátszóinak.

Tisztelet illeti őket. 5400 tonna krumplit adtak a központosított alapba Csíkszentmárton földművesei, akik november 6-ig betakarították 300 hektárnyi krumplitermésüket. Bőséges volt az idei termés, olyannyira, hogy a fenti mennyiségen és a tavaszi ültetnivalón kívül még 80 vagon burgonyát vermeltek fogyasztás céljára.

Röplabda. Vasárnap Aradon vendégszerepelt megyénk B osztályos női röplabdacsapata, a Csíkszeredai Akarat. Lányaink ragyogó játékkal, küzdeni akarással értékes győzelmet arattak a textiles lányok fölött: vesztett szett nélkül, értékes bajnoki pontokkal tértek haza Aradról.
1978. november 5., vasárnap

Gyermekszáj. – Mondj, fiam, egy szép virágot, ami nálunk is vásárolható! – Jégvirág… – Még a fűtőház ablakán is kivirágzik…

Az UNESCO-közgyűlés munkálatai. A programmal a szervezet hozzá kíván járulni a világ békés célokat szolgáló tudományos és műszaki haladásához, ahhoz, hogy a tudományos vívmányokat a népek, és mindenekelőtt a fejlődő országokban élő népek javára, gazdasági, társadalmi és kulturális fejlesztésére használják.

Hír. Avatásnak is beillő ünnepélyes hangulatban adták ismét használatba tegnap a közel kétszázezer lej értékű, nagyobb részt a lakosság s különösen a fiatalok által végzett munkálatok során szinte teljesen újjászületett fiatfalvi művelődési otthont.

1988. november 5., szombat

Hatásos gyógyítási eljárás. A tomszki kutatók új módszert dolgoztak ki a tuberkulózis kezelésére, amely lehetővé teszi, hogy a 12 hónapig tartó hagyományos kezeléssel szemben a betegek mindössze 3 hónap alatt meggyógyuljanak. A módszer egy olyan műszer alkalmazásán alapul, amely ibolyántúli sugarakkal sugározza be a beteg vérét. A szakemberek véleménye szerint a módszer más súlyos betegségek kezelésében is alkalmazható.

Összeállította: Szőke Zsuzsa

Jelenet a székelyudvarhelyiek előadásából. Nagy P. Zoltán felvétele, 1968
Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek