Visszatekintő (november 14.)

53

1968. november 14., csütörtök

Felfedezőúton szülőföldemen. Körülnézünk, szusszanunk egyet. Utunknak – egyelőre – a végére értünk. Jön a tél, jönnek a hidegek, az idő már nem alkalmas a kóricálásra. Jó lesz hazamenni, ott is van munka, elég. Jövés-menéseim során sok mindent láttam, tapasztaltam… Hagyjuk tehát, ülepedjék le a sok élmény, egy részüket bizonyára elsodorja az idő, más részük azonban emlékezetünkbe vésődik… Most, amikor visszapillantok eddigi utamra, óhatatlanul felmerül a kérdés: érdemes volt-e?

Kihagy a fűtés, nincs meleg víz. Októberre körülbelül 100 tonna nyersolajjal maradtak el a szállítók… A számítások szerint 4000-4200 liter üzemanyag a napi szükséglet. Biztosítani az utánpótlást elég körülményes (…) Próbálnak megoldást keresni rá – mondották. De nem lesz ez túl késő?

Azon tűnődöm… miért van az, hogy némely ember képes megérteni, sőt hangoztatni a testi fenyítés alkalmazásának szükségességét a gyermek nevelésében? Olyan emberekről van pedig szó, akiknek nem csupán felkészültségük, de vállalt emberi hivatásuk ellene mond, mert eleve ellent kell hogy mondjon a brutalitásnak, a durvaságnak… hisz ezek az emberek éppen hogy gyámolítói, nevelői, ápolói a gyermeknek…

1978. november 14., kedd

Hír. A balánbányai amatőr alpinista klub tagjai visszatértek a Bucegi-hegységben szervezett háromnapos túrájukról, amelynek végső állomásán emléktáblát helyeztek el az egységes román nemzeti állam megalakulásának 60. évfordulója tiszteletére.

Kézilabda. Románia együttese nyerte a debreceni nemzetközi kézilabdatornát. Az utolsó mérkőzésen hazánk válogatottja 21–18 arányban múlta felül Magyarország csapatát.

Téli lapokat! Nyakunkon a tél, de jó ismerősöknek, rokonoknak még mindig nyári arcunkat mutató képeslapokat címezgetünk. Érdekes módon, szinte krónikusan hiányoznak a sok-sok képeslap közül a megye városait, tájait téli köntösben bemutató felvételek. Holott köztudomású, hogy csodaszép tájaink és üdülőhelyeink sajátos téli varázsa sok-sok turistát vonz hozzánk a téli honapokban.

1988. november 14-én, hétfőn nem jelent meg lapszám

Összeállította: Szőke Zsuzsa

Néha ezek a háztömbök is „dideregnek”. Nagy P. Zoltán felvétele, 1968
Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek