Visszatekintő ( november 12.)

47

1968. november 12., kedd

Hír. Tekerőpatakon befejezéshez közeledik egy hatvan személyt befogadó menedékház építése. A menedékházzal szemben a kilencvenméteres olimpiai síugrósánc javítási munkálatait végzik. A régi faoszlopokat vastraverzekkel cserélik ki. A munkálatok összértéke meghaladja a háromszázezer lejt.

Csíkszeredai Akarat – Brassói Kötöttárugyár 3:0. A 7. forduló is győzelmet hozott a csíkszeredai lányok számára. Hazai pályán, fölényesen nyerték a Brassói Kötöttárugyár csapatával vívott mérkőzést. Biztosak voltak a győzelemben, és a brassói csapat is tudta, hogy legfennebb tisztes eredményre számíthat.

Nemzetközi események. Nagy-Britanniának nem szabad lemaradnia az űrkutatási versenyben. (…) Neil Marten rámutatott, hogy a brit műholdakat fel lehetne használni a telefonbeszélgetések, a tv-adások, a hajózás, a meteorológiai tájékoztatás, ásványi kincsek felfedezése stb. terén… Ha részt veszünk a versenyben, akkor a technológiai tökéletesítés élén maradunk, s ez csak előnyt hozhat az angol nép számára.

1978. november 12., vasárnap

Helyesen. HALLÓ! „A telefon őskorából maradt fenn az első hívással kapcsolatos anekdota. – Hallod? – érdeklődnek a vonal másik végéről. – Hallom! – hangzik a válasz. Innen a HALLÓ hívószó. A fenti idézet utal ugyan halló szavunk mendemondán alapuló eredetére, a köztudatban viszont a mai napig is az a nézet uralkodik, amelyik szerint a halló telefonhívószó a magyar hall ige származéka, és a világszerte használt hallo, allo, halo stb. hívószavak a magyarból származnak. Ezt a legendát már rég megcáfolta a nyelvtudomány.

1988. november 12., szombat

Optikai műszer. A Midek japán cég szakemberei szemüveg formájú készüléket állítottak elő, amely fölöslegessé teszi, hogy a szemüveget igénylő páciensek a szakorvoshoz folyamodjanak – mindössze néhány másodperc alatt pontosan meghatározza a szükséges lencsék valamennyi paraméterét. A népszerűségnek örvendő műszernek köszönhetően a szemorvosok több időt fordíthatnak a súlyosabb esetekre.

Összeállította: Szőke Zsuzsa

Székelyudvarhely kórusának centenáriumát ünnepelte. Nagy P. Zoltán felvétele, 1968
Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek